ΑΘΗΝΑ
02:52
|
03.05.2024
Μια ομάδα 266 Ταϊλανδών διασώζονται και μεταφέρονται πίσω στα σπίτια τους μέσω Κίνας, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης.
Υπήκοοι της Ταϊλάνδης επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο στο Μάε Σάι της Ταϊλάνδης στις 18 Νοεμβρίου μετά την εκκένωση από τη Μιανμάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 200 Ταϊλανδοί υπήκοοι που πιάστηκαν στα διασταυρούμενα πυρά των συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών και ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων στη βόρεια Μιανμάρ διασώζονται και μεταφέρονται πίσω στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, μεταδίδει το Aj Jazeera.

Ο στρατός της Μιανμάρ, που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021, μάχεται ένοπλη αντίσταση από μια συμμαχία τριών εθνοτικών μειονοτήτων και μαχητών υπέρ της δημοκρατίας. Οι μάχες είναι ιδιαίτερα έντονες στο βόρειο τμήμα της χώρας, με ένοπλους μαχητές να καταλαμβάνουν βασικές πόλεις κοντά στα κινεζικά σύνορα και να εμποδίζουν τους εμπορικούς δρόμους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης λέει ότι συνεργάζονται με τις αρχές της Μιανμάρ για την εκκένωση μιας ομάδας 266 Ταϊλανδών, μαζί με έναν άγνωστο αριθμό Φιλιππινέζων και Σιγκαπούρων, που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη Laukkaing στη βόρεια πολιτεία Σαν.

Η ομάδα θα λάβει άδεια εισόδου στην Κίνα και στη συνέχεια θα πετάξει από την κινεζική πόλη Κουνμίνγκ με δύο ναυλωμένες πτήσεις προς την Μπανγκόκ. Εκεί, θα ελεγχθούν για εμπορία ανθρώπων και ποινικά μητρώα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ομάδες αναμένεται να φτάσουν στην Ταϊλάνδη αργά το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε η Bangkok Post.

Οι αρχές δήλωσαν προηγουμένως ότι ορισμένοι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν στη Μιανμάρ ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων και άλλοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε τηλεπικοινωνιακές απάτες.

Η Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Μιανμάρ, έχει γίνει κόμβος για τηλεπικοινωνίες και άλλες διαδικτυακές απάτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διακινούνται από εγκληματικές συμμορίες και να αναγκάζονται να εργάζονται σε κέντρα απάτης και άλλες παράνομες επιχειρήσεις.

Η τελευταία ώθηση για την εκκένωση υπηκόων της Ταϊλάνδης από τη Μιανμάρ έρχεται μια ημέρα αφότου μια ξεχωριστή ομάδα 41 υπηκόων της Ταϊλάνδης επαναπατρίστηκε διά ξηράς πίσω στην Ταϊλάνδη.

Επιχείρηση 1027

Η Μιανμάρ βυθίστηκε σε κρίση όταν στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της ηγέτιδας των πολιτών Αούνγκ Σαν Σου Κι με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021.

Εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στην κατάληψη και να υποστηρίξουν την επιστροφή στη δημοκρατία. Όταν ο στρατός απάντησε με πυρά, ορισμένοι άμαχοι πήραν τα όπλα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με εθνοτικές ένοπλες ομάδες που αγωνίζονται εδώ και καιρό για αυτοδιάθεση. Τουλάχιστον 4.185 άμαχοι και ακτιβιστές κατά του πραξικοπήματος έχουν σκοτωθεί στη βία από τότε που, σύμφωνα με την Assistance Association for Political Prisoners, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Μιανμάρ που παρακολουθεί την καταστολή.

Η τελευταία επίθεση εναντίον του στρατού, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση 1027, ξεκίνησε στην πολιτεία Σαν κοντά στα σύνορα με την Κίνα στις 27 Οκτωβρίου. Επικεφαλής της είναι η Συμμαχία των Τριών Αδελφών, μια ομάδα του Στρατού Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ (MNDAA), Ta’ ang National Liberation Army (TNLA) και Arakan Army (AA).

Στόχος της επιχείρησης είναι η εξάλειψη της «καταπιεστικής στρατιωτικής δικτατορίας» και οι μάχες από τότε εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πολιτειών Rakhine και Chin, που συνορεύουν με το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα