ΑΘΗΝΑ
07:36
|
01.05.2024
Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν προειδοποιήσει πως οποιοδήποτε πλοίο συνδέεται με το Ισραήλ δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χτυπήθηκε 15 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόχα της Υεμένης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε στα νερά του στρατηγικού στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ που χωρίζει την Ανατολική Αφρική από την Αραβική Χερσόνησο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης χτυπήθηκε από πύραυλο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα) και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Όπως ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM), το πλοίο Strinda, νορβηγικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης, δέχτηκε επίθεση από πύραυλο Κρουζ (ASCM) που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι της Υεμένης. Σε βοήθειά του έσπευσε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mason.

Σύμφωνα με την United Kingdom Maritime Trade Operations, μια ναυτική υπηρεσία που παρέχει προειδοποιήσεις ασφαλείας σε πλοία, το συμβάν έλαβε χώρα περίπου 15 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Μόχα της Υεμένης.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας ναυτιλιακής εταιρείας Mowinckels Rederi. «Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει τη φωτιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πλοίο κατευθύνεται τώρα σε ασφαλές λιμάνι.

Η επίθεση στο σκάφος έρχεται καθώς οι απειλές για την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή εν μέσω της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα κλιμακώνονται, με τους Χούθι της Υεμένης να έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, και να απειλούν κάθε σκάφος που κατευθύνεται ή επιστρέφει από το Ισραήλ.

Η οργάνωση χτύπησε το τάνκερ αφού το πλήρωμα αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις προειδοποιήσεις, ανέφερε σε δήλωσή του στην τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γεχία Σαρία.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι Χούθι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια μέχρι να επιτρέψει το Ισραήλ να εισέλθει βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Νοέμβριο, οι Χούτι κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοιχτά της Υεμένης. Οι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν το πλοίο κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα. Ξεχωριστά, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο δέχτηκε επίθεση από ένα ύποπτο ιρανικό drone στον Ινδικό Ωκεανό.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, γαλλικό πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τις ακτές της Υεμένης, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου αντάρτες Χούθι πραγματοποίησαν επίθεση με drone σε βρετανικό εμπορικό σκάφος στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ..

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα