Σε πολιτική συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς κατέληξε ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, βάζοντας τέλος στο οικονομικό και πολιτικό θρίλερ που συντάραξε τη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μια δικαστική απόφαση που αποκάλυψε βαθιά ρήγματα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αναμένεται να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που επετεύχθη μετά από έναν τελευταίο γύρο συνομιλιών χθες το βράδυ, αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η κρίση ξέσπασε όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε, στις 15 Νοεμβρίου, αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να διοχετεύσει στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Η απόφαση μπλόκαρε την πάγια τακτική της κυβέρνησης να αντλεί χρήματα από ειδικά ταμεία εκτός προϋπολογισμού και ανάγκασε την κυβέρνηση Σολτς να αναστείλει στον προϋπολογισμό του 2023 το θεσμοθετημένο από το σύνταγμα «φρένο χρέους» και να επανεξετάσει τα σχέδιά της για το 2024 καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διαπίστωνε ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.
Ως συνέπεια, αυξήθηκαν οι εντάσεις στον ήδη ασταθή τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς, ο οποίος αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), τρία κόμματα που έχουν συχνά αντιφατικές προτεραιότητες και έχουν προτείνει διαφορετικά μέτρα για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τον τελευταίο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών προερχόμενος από το FDP, επέμενε να επιβληθεί το «φρένο χρέους», το οποίο περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ, το 2024, ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας (των Πρασίνων) επεδίωκαν την αναστολή του, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά.
Παρά το γεγονός ότι τελικά τα τρία κόμματα κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία για ένα σχέδιο προϋπολογισμού, δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να το εγκρίνει η Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, πριν από το τέλος του έτους.
Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, η Γερμανία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με έναν προσωρινό προϋπολογισμό και αυξημένες εξουσίες για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι κρατικές δαπάνες θα εξυπηρετούνται για βασικές υπηρεσίες όπως κοινωνικές παροχές, μισθοί και συντάξεις, άλλες δαπάνες όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις θα παγώσουν.
Διαβάστε επίσης: