ΑΘΗΝΑ
20:48
|
02.05.2024
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, ότι το απόγευμα (13/12) θα έχουν ανακοινωθεί οι τιμές από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Σκρέκας για εορταστικό τραπέζι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έχουμε χαμηλότερες ή ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι για το γιορτινό τραπέζι», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός σημείωσε δε, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι γεμάτο και για αυτό τον λόγο εντάχθηκαν στο χριστουγεννιάτικο καλάθι απαραίτητα προϊόντα ενώ πρόσθεσε ότι «ήδη οι πρώτες αλυσίδες έχουν αρχίσει και αποστέλλουν τα στοιχεία με τις τιμές των προϊόντων για το γιορτινό καλάθι».

Στη συνέχεια, εξήγησε:

Συγκεκριμένα, έχω μπροστά μου τη λίστα από το πρώτο σούπερ μάρκετ, έχουμε το γιορτινό καλάθι από το σούπερ μάρκετ Μασούτης. Μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα, θα έχουν ανακοινωθεί οι τιμές από όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Καταρχήν, βλέπουμε ότι έχουμε χαμηλότερες τιμές από πέρσι ή ίδιες τιμές με πέρυσι. Άρα έχουμε ή μηδενικό πληθωρισμό ή έχουμε αρνητικό πληθωρισμό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, έχουμε στο αρνίσιο κρέας να είναι μειωμένη η τιμή του κατά 17%. Σήμερα, στα σούπερ μάρκετ Μασούτης θα πωλείται το αρνί 8,9 ευρώ το κιλό, πολύ χαμηλότερα από τα 11,5 ευρώ και τα 12 ευρώ που πωλούνταν το αρνί το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε τη φέτα να είναι στην ίδια τιμή ακριβώς με τα περσινά Χριστούγεννα, έχουμε τη γαλοπούλα να είναι μειωμένη η τιμή της κατά 5%. Έχουμε γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης μειωμένα.

Έχουμε το γάλα να είναι ελαφρά μειωμένο ή ίδια τιμή με πέρσι ανάλογα με το αν είναι πλήρες ή ελαφρύ η λάιτ, η ζάχαρη είναι ελαφρά μειωμένη, το τσουρέκι και η παραδοσιακή βασιλόπιτα ίδια τιμή με πέρσι. Καμία αύξηση – γιατί το προηγούμενο διάστημα και τις προηγούμενες μέρες άκουσα εκτιμήσεις ότι θα είναι αυξημένο το γιορτινό τραπέζι κατά 20%. Το γιορτινό τραπέζι φέτος και σε ό,τι αφορά το χοιρινό κρέας και σε ό,τι αφορά τη γαλοπούλα και σε ό,τι αφορά το αρνί και σε ό,τι αφορά και τα υπόλοιπα τα οποία είναι απαραίτητα, είναι είτε μειωμένο είτε ίδια τιμή.

Γενικότερα, για την πορεία του πληθωρισμού ο υπουργός τόνισε: «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το Νοέμβριο μειώθηκε κατά 10%, δηλαδή από 9,9% που ήταν τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 8,9%. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποιον να τον αφήνει ικανοποιημένο, και πολύ περισσότερο εμάς. Γι’ αυτό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθούν οι τιμές στα ράφια είναι σημαντική. Πώς προσπαθούμε να το πετύχουμε αυτό; Μέσα από τις πρωτοβουλίες “μόνιμη μείωση τιμής“.

Σήμερα, έχουμε στα σούπερ μάρκετ 1.286 προϊόντα που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες, είτε είναι τρόφιμα, είτε είναι απορρυπαντικά, είτε είναι καθαριστικά, είτε είναι προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα οποία διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές, τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα τα οποία έχουν ανάγκη, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτές τις κατηγορίες και αυτά τα 1.286 προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό βοηθάει την αποκλιμάκωση. Επίσης, πρέπει να πω και το εξής: ότι εμείς έχουμε προσπαθήσει να ενδυναμώσουμε τον καταναλωτή, γιατί και η καταναλωτική συμπεριφορά βοηθάει στο να έχουμε αποπληθωρισμό. Δηλαδή, όταν επιλέγει ο καταναλωτής να αγοράσει ένα προϊόν το οποίο είναι ποιοτικό, είναι καλό, αλλά σε φθηνότερη τιμή από κάποιο άλλο αυτό τονώνει τον ανταγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό; Μειώνει, τραβάει τις τιμές των προϊόντων προς τα κάτω».

«Γι’ αυτό και εμείς έχουμε τον e- Καταναλωτή. Πριν ξεκινήσει κάποιος να πάει στο διπλανό κατάστημα να ψωνίσει τα προϊόντα που θέλει, μπορεί να κάνει μια διερεύνηση και να δει πού μπορεί να αγοράσει φθηνότερα τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Δηλαδή, ποια αλυσίδα έχει τις πιο συμφέρουσες τιμές. Όταν βγαίνουμε έξω από το σπίτι, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, έχουμε συνήθως δύο ή τρία καταστήματα σούπερ μάρκετ διαφορετικών εταιρειών. Άρα με τον e- Καταναλωτή μπορούμε να δούμε αυτά πού θέλουμε να αγοράσουμε, πού θα τα βρούμε φθηνότερα και να πάμε εκεί να προμηθευτούμε. Αυτό βοηθάει» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας…

Το κόστος του εορταστικού τραπεζιού συνεχίζει να «τραβάει την ανηφόρα», καθώς το κύμα ακρίβειας γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για άλλον έναν χειμώνα. Οι τιμές των προϊόντων θα είναι ακριβότερες και φέτος αφού, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, το τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει περίπου 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Έρευνα της οργάνωσης καταναλωτών αναφέρει πως το ποσό ανέρχεται σε 147,15 ευρώ, ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ.

Ειδικότερα, αναφέρονται οι εξής τιμές για ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων:

  • 2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ
  • 2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ
  • 1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ
  • Ντομάτες 300 γραμμάρια ( 2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ
  • Αγγούρι  1 ×0,70 ευρώ
  • Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ
  • Λάχανο  μάπα 1,5 ευρώ
  • Καρότα ( 2 το κιλό ) 1 ευρώ
  • Πατάτες  1,2 το κιλό
  • Τυρί φέτα  (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ
  • Κασέρι γραβιέρα  (17,90 ευρώ το κιλό)  9 ευρώ
  • Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ
  • Αναψυκτικά  (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ
  • Μπύρες  (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ
  • Μελομακάρονα Κουραμπιέδες  (1 κιλό) 16 ευρώ
  • Γλυκά  12 ευρώ
  • Φρούτα   3 ευρώ
  • Γέμιση γαλοπούλας  12 ευρώ
  • Σύνολο: 147,15.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα