ΑΘΗΝΑ
23:08
|
27.04.2024
Τόσο εύκολο είναι να πέσει κανείς στη παγίδα των ψεύτικων ειδήσεων.
Έβρος, σύνορα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θυμάστε τις στρατιές ακροδεξιών του Έβρου στις 22Αυγούστου που είχαν βγει παγανιά να συλλάβουν πρόσφυγες και παράνομα εισελθόντες μετανάστες εν μέσω της καταστροφικής πυρκαγιάς που ήταν μάλιστα και η καταστρεπτικότερη από όσες έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη;

Ενώ η χώρα καίγονταν, με τον κρατικό μηχανισμό να δείχνει την απόλυτη αδυναμία του για ενεργητική αντιμετώπιση του φαινομένου, κυκλοφορούσε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση πως στο νομό Έβρου εκατοντάδες ή και χιλιάδες ακροδεξιοί έχουν κινητοποιηθεί στα σύνορα πιάνοντας, απαγάγοντας δηλαδή, ανθρώπους που είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς να περάσουν έλεγχο διαβατηρίων. Πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες δηλαδή.

Είτε από τα θέρετρα ανά τη χώρα, είτε από τα εξοχικά σπίτια των ιδίων ή των οικείων τους ή φίλων τους, είτε από τις «τσιμεντουπόλεις του θανάτου» (Νικόλας Άσιμος) χωρίς ρεπορτάζ, χωρίς έρευνα, χωρίς πληροφόρηση, απλά επειδή κάποιος κάπου άκουσε ή είδε κάτι κυκλοφόρησε η είδηση πως, πάει, εν μέσω πυρκαγιών η άκρα δεξιά έχει αναλάβει την εξουσία στα σύνορα με την Τουρκία και πλέον μας κυβερνάν τα τάγματα εφόδου. Θα ήταν βολικό να κυκλοφορεί αυτή η κατασκευασμένη είδηση, ώστε να εντείνεται ένα κλίμα παράλυσης που κυριαρχούσε καθώς ανήμποροι οι περισσότεροι και οι περισσότερες παρακολουθούσαμε τη χώρα να καταστρέφεται. Θα μπορούσε να πρόκειται για την εκδήλωση μιας εκστρατείας που κινείται από το «δόγμα του σοκ» (Ναόμι Κλάιν), το οποίο τόσο καλά χρησιμοποιούν οι νεοφιλελεύθεροι αφέντες ώστε να παραλύουν την κοινωνία και να μοιράζουν το χρήμα από τις μάζες στην ελίτ.

Δεν ήταν έτσι όμως. Τρεις συμμορίτες, τρεις κομιτατζήδες, μια μικρή τσέτα αποτελούμενη από δυο Έλληνες και έναν Αλβανό, βρήκαν και έπιασαν παράνομα 13 ανθρώπους και μετά τους παρέδωσαν στην αστυνομία ως υπεύθυνους για τον εμπρησμό του δάσους της Δαδιάς. Οι χιλιάδες φασίστες περιορίστηκαν στον αριθμό των 3 (ολογράφως, τρεις). Και μάλιστα η δράση τους, κάποια δράση εθνικιστική ίσως, (αλλά ποιανού εθνικισμού; Του ελληνικού που θέλει να πάρει τη μισή Αλβανία μαζί και την Τουρκία ή του αλβανικού που θέλει την Πρέβεζα και το Μέτσοβο;) σαδιστική και εκτός του πλαισίου του πολιτισμού μας βρήκε αυτό που της άξιζε: οι τρεις συνελήφθησαν και βρίσκονται ακόμη και σήμερα προφυλακισμένοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Οι 13 Ασιάτες από την άλλη είναι ελεύθεροι ήδη εδώ και μήνες και συνεχίζουν την περιπέτεια της ζωής τους στη μίζερη μεν, αλλά όχι υπό φασιστικό έλεγχο χώρα μας, ενώ απαλλάχθηκαν των κατηγοριών για εμπρησμό. Καταδικάστηκαν χτες στην Αλεξανδρούπολη μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά φυλακή δεν μπαίνουν.

Και ενώ μαζικά με εκφράσεις φρίκης και αηδίας για τους Εβρίτες συλλήβδην κυκλοφορούσε η ψεύτικη είδηση για μαζικές συμμορίες φασιστών, η διάψευση, η σύλληψη και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων και του Βεληγκέκα (Αλβανός χωροφύλακας στο θέατρο σκιών) δεν πολυκυκλοφόρησαν.

Αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο εύκολο είναι να πέσει κανείς στη  παγίδα των ψεύτικων ειδήσεων και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως ολόκληρη η χώρα είναι παραδομένη στις ορέξεις των κάθε εθνικότητας φασιστών. Δεν είναι έτσι όμως: καλύτερα λοιπόν να αυτοοργανώνονται όσοι αγωνιούν για την πολιτική προστασία ώστε να δημιουργούν αντιδομές που θα αντικαθιστούν το ασθενικό κράτος («Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα») και να δρουν ενεργά προς όφελος της κοινωνίας αντί να κάθονται σε μια σεζλόνγκ στην Αστροπαλιά ή σε έναν φτηνό καναπέ στο Περιστέρι, Αύγουστο μήνα, και να φαντασιώνονται τάγματα εφόδου που έχουν πια κυριαρχήσει. Ή να μασάνε. Καλύτερα από το να μιλάνε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα