ΑΘΗΝΑ
03:57
|
20.05.2024
Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς, μέχρι την απόλυτη νίκη, είπε απόψε ο Νετανιάχου, παρουσία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Από τη συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν με την κυβέρνηση Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς «μέχρι την απόλυτη νίκη», δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην περιοχή με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι μίλησε με τον Σάλιβαν για τις περιφερειακές απειλές, όπως είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς και τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στη Γάζα.

«Είπα στους Αμερικανούς φίλους μας ότι οι ηρωικοί μαχητές μας δεν έπεσαν μάταια. Μέσα από τη βαθιά οδύνη για τον χαμό τους, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς, μέχρι την απόλυτη νίκη» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Η στάση του Σάλιβαν στο Ριάντ και η ατζέντα συνομιλιών στο Ισραήλ

Πριν από την επίσκεψή του, ο Σάλιβαν έκανε μία στάση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο συζητώντας μαζί του τις εξελίξεις στη Γάζα, τις ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας και τις εξελίξεις σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα ο Τζέικ Σάλιβαν έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Wall Street Journal πριν την επίσκεψη στο Ισραήλ την οποία ολοκληρώνει αύριο, τονίζοντας πως θα συζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου και θα προτρέψει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να περάσουν «σε μια διαφορετική φάση» των επιχειρήσεών τους στη Γάζα.

Ωστόσο, αυτό το μήνυμα δεν φάνηκε να το υπολογίζει σοβαρά ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ που μετά τη συνάντησή τους, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «θα διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες».

Το μήνυμα του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Σαν «αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ, τη διεθνή πίεση που ασκείται στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) προκειμένου να αναδιαμορφώσει την ηγεσία της και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Στάγεχ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters είναι εξήγησε πως οι πιέσεις αυτές είναι περισπασμός από την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα θέσει τη βάση για ειρήνη μετά τον πόλεμο της Γάζας. Ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τεθεί τέλος στη μακρόχρονη σύγκρουση, εξηγώντας πως οι ΗΠΑ, η χώρα με την περισσότερη περιφερειακή επιρροή, απέτυχε μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την επιρροή της.

Μοχάμεντ Στάγιεχ

Τα σχέδια για το μέλλον στη Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τελειώσουν την εισβολή τους που διαρκεί εδώ και εβδομάδες παραμένουν νεφελώδη, όμως, υπάρχει ευρεία διεθνής υποστήριξη να αποδοθεί ηγετικός ρόλος στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προς το παρόν ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Στάγεχ, στενός σύμμαχος του Αμπάς, που ήταν μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας στην ειρηνευτική διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, δήλωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη διατυπώσει τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και η εστίαση σε εσωτερικές αλλαγές αποτελεί αντιπερισπασμό.

«Για εμάς το θέμα είναι: ‘Δώστε μας έναν πολιτικό ορίζοντα’» είπε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ απέτυχαν μέχρι τώρα να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την ειρήνη.

Όπως παρατήρησε:

«Οι Αμερικανοί όταν έρχονται εδώ, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Όταν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν αρχίζουν να μιλάνε για αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής».

Τέλος χαρακτήρισε «παράδοξο» την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν το αίτημα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ καλούν το Ισραήλ να λυπηθεί τις ζωές των αμάχων στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα