ΑΘΗΝΑ
04:34
|
03.05.2024
Γονίδια που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ ίσως να εξηγούν γιατί ορισμένοι ξυπνούν με ευκολία πολύ νωρίς το πρωί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι άνθρωποι που κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι πιθανό να πρέπει να ευχαριστήσουν τους αρχαίους προγόνους τους για αυτή τη συνήθεια – ή τουλάχιστον τους Νεάντερταλ από τους οποίους αναπτύχθηκαν οι πρόγονοί τους, λένε οι επιστήμονες.

Το DNA που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ μπορεί να συμβάλλει στην τάση ορισμένων ανθρώπων να είναι πρωινοί τύποι, διαπίστωσαν οι ερευνητές, διευκολύνοντας τους με αυτό τον τρόπο στο πηγαίνουν για ύπνο και να σηκώνονται το πρωί νωρίτερα από άλλους.

Ενώ τα περισσότερα γονίδια που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσω της αρχαίας διασταύρωσης έχουν εξαλειφθεί από την εξέλιξη, ένα μικρό κλάσμα παραμένει, πιθανότατα επειδή βοήθησαν τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον όταν έφυγαν από την Αφρική για την Ευρασία.

«Αναλύοντας τα τμήματα του DNA του Νεάντερταλ που παραμένουν στο σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή τάση», δήλωσε ο Τζον Κάπρα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Πολλά από αυτά επηρέασαν τα γονίδια που διέπουν τα ρολόγια του σώματος στους σύγχρονους ανθρώπους, είπε, στις περισσότερες περιπτώσεις «αυξάνοντας την τάση να είναι κάποιος πρωινός τύπος ανθρώπου».

Ομάδες του Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Κατά την άφιξή τους, συνάντησαν τους Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη προσαρμοστεί στη ζωή στο ψυχρότερο κλίμα, έχοντας καταλάβει την περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Χάρη στη διασταύρωση μεταξύ των κοινοτήτβν, οι άνθρωποι που ζουν σήμερα φέρουν έως και 4% του DNA του Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συνδέονται με τη μελάγχρωση του δέρματος, τα μαλλιά, το λίπος και την ανοσία.

Ο Κάπρα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν DNA από σύγχρονους ανθρώπους και Νεάντερταλ και βρήκαν διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που εμπλέκονται στα σωματικά ρολόγια ή στους κιρκαδικούς ρυθμούς των δύο ομάδων. Δεδομένου ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ, ήταν πιθανό μερικοί άνθρωποι που ζουν σήμερα να έφεραν τις παραλλαγές του Νεάντερταλ, σκέφτηκαν.

Για να το ελέγξουν, οι ερευνητές στράφηκαν στην UK Biobank, η οποία διαθέτει γενετικές πληροφορίες, πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής για μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Όχι μόνο πολλοί άνθρωποι έφεραν τις παραλλαγές, αλλά τα γονίδια συνδέονταν σταθερά με το πρωινό ξύπνημα, γράφουν οι επιστήμονες στο Genome Biology and Evolution.

Αλλά το να είσαι πρωινός άνθρωπος δεν απαιτεί μόνο τα γονίδια του Νεάντερταλ. Εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια επηρεάζουν το πότε οι άνθρωποι κοιμούνται και ξυπνούν, ενώ υπάρχουν και πολλές περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιρροές.

Συνολικά, τα γονίδια του Νεάντερταλ έχουν μόνο μικρό αντίκτυπο στη διαχείρηση της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα