ΑΘΗΝΑ
12:40
|
03.05.2024
Ο Homo sapiens εκδίωξε τους Νεάντερταλ μεταξύ 54.000 και 42.000 ετών πριν από σήμερα, σύμφωνα με αμφιλεγόμενη νέα έρευνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρειάστηκαν 3 ξεχωριστά κύματα σύγχρονων ανθρώπων, για να αποικίσουν την Ευρώπη μεταξύ 54.000 και 42.000 ετών πριν από σήμερα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων που μελετούσαν σπήλαια στην κοιλάδα του Ροδανού, όπου ανακάλυψαν στοιχεία ότι ο Homo sapiens έπρεπε να κάνει μια τριάδα αποφασιστικών προσπαθειών για να κατευθυνθεί δυτικά και βόρεια από τη δυτική Ασία, πριν μπορέσουν να εγκατασταθούν στην ήπειρο.

«Τα δύο πρώτα από αυτά τα κύματα απέτυχαν, αλλά το τρίτο πέτυχε πριν από περίπου 42.000 χρόνια», δήλωσε ο Σλίμακ από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, ο οποίος ηγείται των ανασκαφών στη Γαλλία «Μετά από αυτό, οι σύγχρονοι άνθρωποι ανέλαβαν την Ευρώπη. Οι Νεάντερταλ, που είχαν εξελιχθεί στην ήπειρο, πέθαναν».

Η έρευνα της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, είναι αμφιλεγόμενη επειδή υπονοεί ότι το είδος μας που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη χρειάστηκε περίπου 12.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η μετάβαση των σύγχρονων ανθρώπων στην ήπειρο δεν ήταν μια ταχεία κατάληψη, αλλά ήταν μια μακρά υπόθεση που περιελάμβανε ταξίδια κατά μήκος της Μεσογείου, προτού οι πρόγονοί μας κατευθυνθούν προς τα βόρεια μέχρι την κοιλάδα του Ροδανού.

Το έγγραφο είναι επίσης αμφιλεγόμενο επειδή αμφισβητεί την προέλευση μιας από τις βασικές προϊστορικές βιομηχανίες λίθινων εργαλείων που έχουν αποκαλυφθεί στην κεντρική Γαλλία. Αυτά είναι γνωστά ως εργαλεία Châtelperronian , μια λιθική βιομηχανία που πήρε το όνομά της από ένα χωριό, όπου τα εργαλεία βρέθηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα.

Το Grotte Mandrin στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα εργαλεία, τα οποία διακρίνονται για τις κομψές, λεπτές λεπίδες και την εκλεπτυσμένη κατασκευή τους, έχουν αποδοθεί από τότε –από πολλούς αλλά όχι όλους τους επιστήμονες– στους κατασκευαστές εργαλείων του Νεάντερταλ. Αυτοί οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι τα εργαλεία δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί για προηγμένη κατασκευή εργαλείων και περίπλοκη συμπεριφορά.

Όμως ο Σλίμακ απορρίπτει αυτή την άποψη «Τα εργαλεία Châtelperronian είναι το έργο των σύγχρονων ανθρώπων και δεδομένης της ομοιότητάς τους με πέτρινα εργαλεία που κατασκευάζονταν στη Μέση Ανατολή, συμπεραίνουμε ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τον Homo sapiens καθώς μετακόμισαν στην Ευρώπη».

Είναι ένας ισχυρισμός που είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει διαμάχη, δήλωσε ο καθηγητής Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου «Αυτό είναι ένα προκλητικό και φιλόδοξο χαρτί». «Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η βιομηχανία των λίθινων εργαλείων Châtelperronian, η οποία συνήθως υποτίθεται ότι είναι προϊόν των Νεάντερταλ, ήταν στην πραγματικότητα έργο του Homo sapiens . Οι υποτιθέμενοι συσχετισμοί των απολιθωμάτων του Νεάντερταλ με τα εργαλεία του Châtelperroni πρέπει επομένως να είναι άκυροι».

Ο Σλίμακ έχει επίσης υποστηρίξει, σε προηγούμενες εργασίες, ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, που πρωτοεμφανίστηκαν από την Αφρική πριν από περίπου 60.000 χρόνια από σήμερα, μπορεί να ήταν οπλισμένοι με τόξα, βέλη και μικροσκοπικά μυτερά πέτρινα εργαλεία ηλικίας 54.000 ετών – τα οποία μοιάζουν πολύ με αιχμές βελών – που έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Grotte Mandrin στην κοιλάδα του Ροδανού. Αυτή η τεχνολογία – που επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώνουν από απόσταση χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους – θα έδινε στους τροφοσυλλέκτες ένα ζωτικό πλεονέκτημα έναντι των ντόπιων Νεάντερταλ.

Ωστόσο, μετά από μια περίοδο περίπου 40 ετών, αυτή η πρώτη ομάδα σύγχρονων ανθρώπων εξαφανίστηκε από το αρχείο απολιθωμάτων και η τοποθεσία στη συνέχεια καταλήφθηκε ξανά από τους Νεάντερταλ. Εάν οι πρόγονοί μας ήταν καλύτερα εξοπλισμένοι, γιατί αυτή η πρώτη εισβολή στην Ευρώπη τελείωσε με αυτόν τον τρόπο; Ομοίως, γιατί το δεύτερο κύμα – το οποίο πιθανώς συνέβη περίπου πριν από 44-46.000 χρόνια – κατέληξε επίσης σε αποτυχία;

Μια απάντηση είναι ξεκάθαρη, λέει ο Σλίμακ. Αυτά τα πρώιμα κύματα των ανθρώπων απλώς δεν είχαν αριθμούς. Πιστεύει επίσης, ότι υπήρχαν έως και 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στον οικισμό Grotte Mandrin «Αυτό μπορεί να μην ήταν αρκετό για να διατηρήσουν τη βιολογική τους δύναμη και ίσως να μην μπορούσαν να ανταλλάξουν γονίδια με ντόπιους Νεάντερταλ επειδή η γονιμότητα μεταξύ τους ήταν φτωχή», πρόσθεσε.

Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι οι σχέσεις μεταξύ των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων ήταν φτωχές και λίγες. Μάλιστα, κάθε ένδειξη υποδηλώνει ότι οι δύο ομάδες είχαν καλές σχέσεις.

Μετά ήρθε το τρίτο κύμα «Την τρίτη φορά που μπήκαν, οι σύγχρονοι άνθρωποι το έκαναν με ένα πραγματικά τεράστιο κύμα ανθρώπων και άρχισαν να χτίζουν κοινωνικά δίκτυα, όχι με τους Νεάντερταλ αλλά με μεμονωμένες μικρές ξεχωριστές ομάδες Homo sapiens για να χτίσουν ένα τεράστιο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Και τελικά, αυτό είναι που ξεκίνησε την παρακμή των Νεάντερταλ στην Ευρώπη».

Πηγή: TheGuardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα