ΑΘΗΝΑ
15:01
|
02.05.2024
Οργή προκαλεί σε χιλιάδες διαδηλωτές η ανικανότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου και του στρατού στην υπόθεση ομηρίας δεκάδων ατόμων.
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο Τελ Αβίβ νέο κρούσμα «φίλιων» πυρών ανδρών του ισραηλινού στρατού, αυτή τη φορά σε βάρος τριών νεαρών ομήρων που κρατούνταν αιχμάλωτοι της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι τρεις νεαροί, άγνωστο ακριβώς υπό ποιες συνθήκες βρέθηκαν σε συνοικία της βόρειας Γάζας, μολονότι φώναζαν στα εβραϊκά προς τη μεριά στρατιωτών για να τους σώσουν, πυροβολήθηκαν θανάσιμα εν ριπή οφθαλμού πιθανώς από «κεκτημένη ταχύτητα». Οι εναπομείναντες όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτιμάται πως ανέρχονται πλέον σε 127.

Λίγες ώρες μετά το χτεσινοβραδινό τραγικό θάνατό τους, εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για την απίστευτη έκβαση της ομηρίας των τριών νεαρών που τελικά δεν σκοτώθηκαν από τα πυρά των μαχητών της Χαμάς αλλά από τις σφαίρες δικών τους στρατιωτών.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση δείχνουν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρική αρτηρία.

Απαίτησαν να αναλάβει δράση η κυβέρνηση η κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού. Κάποιοι από το πλήθος έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο, συμβολίζοντας το αίμα των νεαρών που χύθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης Νετανιάχου και του στρατού.

Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, μια νέα συμφωνία για τους ομήρους, όπως αυτή που είχε επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, θα έχει αποτρέψει περιστατικά, όπως αυτό που σημειώθηκε στη Γάζα χθες, Παρασκευή.

Πριν τη διαδήλωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε αναφερθεί στους αδικοχαμένους νεαρούς ομήρους κάνοντας λόγο για «τρεις αγαπημένους γιους μας», διαβεβαιώνοντας πως «Ακόμη και αυτό το δύσκολο βράδυ, θα φροντίσουμε τις πληγές μας, θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για να φέρουμε πίσω σπίτι με ασφάλεια όλους τους ομήρους μας».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε «οδυνηρούς και τραγικούς» τους θανάτους των τριών νεαρών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει πώς συνέβη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα