ΑΘΗΝΑ
07:51
|
02.05.2024
Ανήμερα της επετείου του θανάτου του πατέρα του ηγέτη της, η Πιονγκγιάνγκ έστειλε μια ακόμα προειδοποίηση ενάντια στη συνεργασία Σεούλ-Ουάσιγκτον.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε, σήμερα Κυριακή, έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στη θάλασσα προς τα ανατολικά της Νότιας Κορέας, κατήγγειλαν οι Αρχές της Σεούλ, λίγες μόλις ώρες μετά την δεύτερη συνεδρίαση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, όπου συζητήθηκε η πυρηνική αποτροπή σε περίπτωση σύγκρουσης με την Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ γύρω στις 10:38 μ.μ., τοπική ώρα, και έφτασε σε απόσταση 570 χιλιόμετρων όπου και κατέπεσε στη θάλασσα.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι μοιράζεται τις πληροφορίες εκτόξευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία για να αναλύσει περαιτέρω τις λεπτομέρειες, διατηρώντας παράλληλα την ετοιμότητά του για την πιθανότητα πρόσθετων στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας.

Επέκρινε δε, την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ, ως «σαφή παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιεί βαλλιστικές τεχνολογίες.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να επιταχύνει την επέκταση του πυρηνικού και πυραυλικού του προγράμματος και να επιδεικνύει ένα κλιμακωτό πυρηνικό δόγμα που επιτρέπει την προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αντέδρασαν εντείνοντας την τριμερή τους συνεργασία στην περιοχή και ενισχύοντας τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους, τις οποίες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζει «πρόβες εισβολής».

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας επέκρινε, νωρίτερα σήμερα, Σεούλ και Ουάσιγκτον ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν μια βασική ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση το επόμενο έτος για να συμπεριλάβει άσκηση πυρηνικής επιχείρησης και προειδοποίησε για «μια προληπτική και θανατηφόρα αντεπίδραση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε καθώς η Πιονγκγιάνγκ τιμά τη μνήμη του πατέρα και προκατόχου του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα