ΑΘΗΝΑ
07:18
|
14.05.2024
Σε μια σπάνια εμφάνιση, η Βόρεια Κορέα υπερασπίστηκε την εκτόξευση του δορυφόρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σε εκδήλωση εορτασμού για την εκτόξευση του δορυφόρου, 24 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σπάνια εμφάνιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε, χθες Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον Οργανισμό, προκειμένου να υπερασπιστεί την εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου Malligyong-1 από τη χώρα του, την περασμένη Τετάρτη.

Την ίδια ώρα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), μετέδωσε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζουν τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, ενώ ανέφερε πως ο δορυφόρος κατέγραψε επίσης εικόνες αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη αμερικανική ναυτική βάση Νόρφολκ στην Βιρτζίνια.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ, παραπονέθηκε ότι άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην εκτόξευση δορυφόρων.

«Ένα εμπόλεμο μέρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μας απειλούν με πυρηνικά όπλα», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι νόμιμο δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, να αναπτύσσει, να δοκιμάζει, να κατασκευάζει και να διαθέτει οπλικά συστήματα ισοδύναμα με αυτά που κατέχουν ή αναπτύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Χλεύασε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η δορυφορική τεχνολογία βοηθά επίσης τη Βόρεια Κορέα να βελτιώσει την ικανότητα πυραύλων της, αναρωτώμενος εάν Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τους δικούς τους δορυφόρους σε τροχιά «με καταπέλτη».

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απέρριψε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι ενεργεί στα πλαίσια της αυτοάμυνας και υποστήριξε  είπε ότι οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, που η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί απειλεί, ήταν «ρουτίνας» και «αμυντικού χαρακτήρα».

Ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «επιδεινώνουν περαιτέρω την ένταση και την αντιπαράθεση» μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας τους με τη Νότια Κορέα.

«Εάν η ΛΔΚ αισθάνεται συνεχώς ότι απειλείται και οι νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια παραμένουν άλυτες, η χερσόνησος δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο επιθετικών κινήσεων», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παλαιστίνη: Ο παραλογισμός του πολέμου και το φως στο σκοτάδι

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Επίδειξη τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στον άβουλο Μητσοτάκη

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα