ΑΘΗΝΑ
12:28
|
28.04.2024
Εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε στέγη νοσοκομείου, αεροπλάνα βυθισμένα σε αεροδρόμιο και το πόσιμο νερό να μειώνεται-Η καταστροφή θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.
Πλημμύρες στην Αυστραλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ξαφνικές πλημμύρες στο βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας οδήγησαν σε εκκένωση ολόκληρης πόλης καθώς και τον εγκλωβισμό ανθρώπων σε στέγη νοσοκομείου. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει την πόλη, ενώ άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι, με τις αρχές να τονίζουν ότι πρόκειται για την χειρότερη πλημμύρα στην περιοχή της Αυστραλίας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από έναν τροπικό κυκλώνα, προκάλεσαν βροχές ενός έτους σε ορισμένες περιοχές. Οι εικόνες δείχνουν αεροπλάνα βυθισμένα στο αεροδρόμιο του Κερνς, έναν κροκόδειλο που φαίνεται στη μέση μιας πόλης και ανθρώπους να φεύγουν με βάρκες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή αγνοούμενοι. Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν για άλλες 24 ώρες στην περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί από πλημμυρισμένα σπίτια, το ρεύμα και οι δρόμοι έχουν αποκοπεί τελείως, ενώ το πόσιμο νερό όλο και μειώνεται. Η πόλη του Κερνς έχει δεχθεί περισσότερα από 2 μέτρα βροχόπτωσης από την έναρξη του έτους.

Ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς, δήλωσε στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία, ότι η φυσική καταστροφή ήταν «η χειρότερη που μπορώ να θυμηθώ. Μίλησα με ντόπιους του Κερνς και λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Για να πει κάποιος αυτό το πράγμα από το βόρειο Κουίνσλαντ, αυτό πραγματικά κάτι λέει».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι η άμεση προτεραιότητα είναι να είναι ασφαλείς όσοι έχουν παγιδευτεί στα νερά, όπως εκείνοι στην απομακρυσμένη πόλη Ουίτζαλ Ουίτζαλ, περίπου 175 χιλιόμετρα βόρεια του Κερνς. Εννέα άτομα, ανάμεσά τους και ένα άρρωστο παιδί, πέρασαν τη νύχτα στην ταράτσα του νοσοκομείου, αφού τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν.

Η ομάδα, τη Δευτέρα (18/12) μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο για βοήθεια, αλλά ο πρωθυπουργός Μάιλς υπογραμμίζει ξανά, ότι ολόκληρη η πόλη θα πρέπει τώρα να εκκενωθεί.

«Μετά από αυτό, έχουμε ανησυχίες για το πόσιμο νερό, για την αποχέτευση, το ρεύμα, τις τηλεπικοινωνίες, τους δρόμους. Πολλοί από τους δρόμους είναι αποκλεισμένοι και δεν μπορούμε να λάβουμε εναέρια υποστήριξη».

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν, ότι η καταρρακτώδης βροχή θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας και θα συμπέσει με την υψηλή παλίρροια, εντείνοντας τον αντίκτυπο στις κοινότητες με χαμηλό υψόμετρο. Ενώ όμως, η βροχή αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί την Τρίτη (19/12), τα ποτάμια θα παραμείνουν φουσκωμένα για μέρες.

Αεροπλάνα βυθίστηκαν στο αεροδρόμιο του Κερνς
Πλημμύρες έχουν κατακλύσει πολλά μέρη στο βόρειο Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Κερνς

Οι κρατικοί αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι ο απολογισμός της καταστροφής θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας. Η Ανατολική Αυστραλία έχει πληγεί από συχνές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και η χώρα υφίσταται τώρα ένα καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συνήθως συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές και κυκλώνες.

Ένα μέλλον γεμάτο επιδείνωση καταστροφών είναι πιθανό, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα