ΑΘΗΝΑ
08:17
|
10.05.2024
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε επίσημα πως υποπτεύεται την πλατφόρμα X για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ όσον αφορά την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και την παραπληροφόρηση.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσημα πως υποπτεύεται ότι η πλατφόρμα X, γνωστό στο παρελθόν ως Twitter, για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ σε τομείς όπως η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και η παραπληροφόρηση.

Ο επίτροπος ψηφιακής τεχνολογίας Τιερί Μπρετόν εξέθεσε τις εικαζόμενες παραβάσεις σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε ότι η πλατφόρμα X, η οποία ανήκει στον Ίλον Μασκ, ήταν επίσης ύποπτη για παραβίαση των υποχρεώσεών της σχετικά με τη διαφάνεια.

Το Χ δήλωσε από πλευρά του ότι «συνεργάζεται με τη ρυθμιστική διαδικασία». Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι είναι «σημαντικό αυτή η διαδικασία να παραμείνει απαλλαγμένη από πολιτική επιρροή και να ακολουθεί το νόμο».

Η X επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες στην πλατφόρμα μας, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για αυτόν τον στόχο, πρόσθεσε.

Αυτές είναι οι πρώτες επίσημες διαδικασίες που δρομολογήθηκαν βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ (DSA), τους σκληρούς νέους κανόνες για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που εισήχθησαν τον Αύγουστο.

Η DSA επιβάλλει επιπλέον υποχρεώσεις στις μεγάλες εταιρείες για την προστασία των χρηστών από ακραίο περιεχόμενο. Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα ή να τεθούν σε αναστολή.

«Σήμερα, ξεκινήσαμε επίσημες διαδικασίες κατά του Χ με βάση πολλές ύποπτες παραβάσεις του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Μπαρκέ.

«Η έναρξη της διαδικασίας σημαίνει ότι η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα τα συστήματα και τις πολιτικές του X που σχετίζονται με ορισμένες ύποπτες παραβάσεις. Δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, η Ε.Ε. δήλωσε ότι διερευνά τον Χ για πιθανή διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η πλατφόρμα Χ είπε τότε ότι είχε αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς από την πλατφόρμα.

Εξηγώντας τα τελευταία βήματα στην έρευνά της για το X τη Δευτέρα, η Ε.Ε. είπε ότι η έρευνά της θα εξετάσει επίσης την αποτελεσματικότητα του αποκαλούμενου συστήματος κοινοτικών σημειώσεων του X.

Αυτό το σύστημα πιτρέπει στους συντελεστές να σχολιάζουν την ακρίβεια των δημοσιεύσεων, με την εταιρεία να το θεωρεί προπύργιο κατά της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη φύση του περιεχομένου που εμφανίζεται στο X έχουν ενταθεί από τότε που αγοράστηκε από τον Ίλον Μασκ – εν μέρει επειδή απέλυσε πολλούς από τους συντονιστές του – με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προειδοποιεί προηγουμένως ότι είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα παραπληροφόρησης από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πλατφόρμα.

Στις ΗΠΑ, η διαμάχη σχετικά με το φερόμενο ως εξτρεμιστικό υλικό που εμφανίζεται στον ιστότοπο οδήγησε σε διαφημιστικό μποϊκοτάζ, σκληρή διαμάχη μεταξύ του κ. Μασκ και μιας ομάδας εκστρατείας, ακόμη και ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Χ θα μπορούσε να καταλήξει να χρεοκοπήσει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα