ΑΘΗΝΑ
00:37
|
09.05.2024
Η επίθεση συνέπεσε με την πανεθνική απεργία που κήρυξε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρει τις εκλογές της 7ης Ιανουαρίου.
Αγνοείται ακόμα ένα παιδί ενώ τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα βαγόνια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα -ανάμεσά τους μία γυναίκα και ο ανήλικος γιος της-  έχασαν τη ζωή τους, σήμερα Τρίτη, όταν άγνωστοι πυρπόλησαν επιβατική αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ακόμα ένα παιδί αγνοείται καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να ερευνούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Η επίθεση συνέπεσε με την πανεθνική στάση εργασίας που κήρυξε το κύριο αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας του για το μποϊκοτάζ των εκλογών της 7ης Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για παρατυπίες και κλίμα καταστολής καθώς οι βασικοί ηγέτες του βρίσκονται στη φυλακή.

Η εμπρηστική επίθεση στο τρένο ήταν η πέμπτη τον τελευταίο μήνα αλλά η πιο θανατηφόρα μέχρι στιγμής από άποψη θυμάτων. Ένας επιβάτης σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σαμποτέρ ξερίζωσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του ίδιου τρένου στην ίδια διαδρομή με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν επτά βαγόνια. Δεκάδες φορτηγά, λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ από τη βία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άτομα.

Με την πολιτική αναταραχή να βρίσκεται σε έξαρση, η νυν πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα εκτιμάται πως θα κερδίσει, μια τέταρτη συνεχή θητεία από τις εκλογές του 2008, καθώς το BNP της πρώην πρωθυπουργού Χαλέντα Ζία, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις εκλογές αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του για τη συγκρότηση μιας μη κομματικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει δυνάμεις του στρατού για θα για 13 ημέρες, από τις 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διατηρήσει την τάξη «προς ενίσχυση της πολιτικής εξουσίας» ενόψει των γενικών εκλογών, ωστόσο, ο στρατός έκανε λόγο για διαδικασία ρουτίνας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Το BNP είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές του 2014, αλλά συμμετείχε στις κάλπες του 2018, κάτι που οι ηγέτες του κόμματος δήλωσαν αργότερα ότι ήταν λάθος, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία στιγματίστηκε από εκτεταμένη νοθεία και εκφοβισμό.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, περισσότεροι από 10.000 ηγέτες και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του BNP έχουν συλληφθεί σε μια πανεθνική καταστολή, ενώ το BNP υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 20.000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα