Για σήμερα αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναμένονταν να ξεκινήσει χθες μετά τις 10 το βράδυ, σχετικά με ένα νέο ψήφισμα που καλεί σε επείγουσα και διαρκή παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα για να επιτραπεί ανεμπόδιστη διακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς η κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή γίνεται όλο και πιο τραγική.
Η διαδικασία αναμένεται να προγραμματιστεί εκ νέου, πιθανόν θα γίνει εντός της ημέρας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ το αίτημα αναβολής κατατέθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την χώρα που έχει καταρτίσει το ψήφισμα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του αδιεξόδου της 8ης Δεκεμβρίου με το βέτο των ΗΠΑ.
Η αναβολή της ψηφοφορίας «σημαίνει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για το κείμενο, πιθανότατα για να αποφευχθούν ένα ή περισσότερα βέτο», ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Κάλαμαρ, σε ανάρτησή της στο X.
Την 8η Δεκεμβρίου, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Λίγες ημέρες μετά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά το ίδιο κείμενο με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές, ωστόσο η απόφαση, νομικά, δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική.
Όπως και το προηγούμενο κείμενο, αυτό που τελικά υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, το νέο ψήφισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατονομάζει τη Χαμάς, αλλά καταδικάζει «όλες αδιακρίτως τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», και ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν τα λόγια με πράξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσουν τους αμάχους», σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό της Human Rights Watch, καλώντας τους Αμερικανούς να «μη χρησιμοποιήσουν το βέτο τους για να εμποδίσουν αποφάσεις με σκοπό να τερματιστούν μαζικές φρικαλεότητες».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποχή των ΗΠΑ στο ΣΑ, ώστε να επιτρέψουν να περάσει κείμενο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε χθες Δευτέρα πως δεν θέλει να κάνει «υποθέσεις». «Βρισκόμαστε εν μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.
Σε επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως καθώς «δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας», η πρώτη επιλογή είναι η ενίσχυση του ανθρωπιστικού προσωπικού του ΟΗΕ για να καταστεί δυνατή μια «πιο ισχυρή παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή».
Προτείνει επίσης την αποστολή πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γάζα προσθέτοντας ότι σε ένα νέο ενδεχόμενο «ανθρωπιστικών παύσεων/εκεχειριών, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών».
Σημειώνει δε, πως όλα αυτά θα απαιτούσαν «σαφείς εντολές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.