ΑΘΗΝΑ
16:25
|
02.05.2024
Πρόκειται για δεύτερη επιστολή των Βρετανών ηθοποιών. Τα αιτήματά τους: Απελευθέρωση ηθοποιών, τέλος στην κατοχή της Γάζας κ.ά.
Freedom theatre (Φωτογραφία: Tristram Kenton)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερικοί από τους πιο γνωστούς θεατρικούς συγγραφείς, ηθοποιούς και θεατρικούς σκηνοθέτες της Βρετανίας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, ζητώντας την απελευθέρωση των μελών μιας παλαιστινιακής θεατρικής ομάδας, που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση από τις 13 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ επίσης καταγγέλλουν την καταστροφή των πολιτιστικών χώρων στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Κάριλ Τσόρτσιλ, Βίκι Φέδερστοουν, Ντομινίκ Κούκ και Μάξιν Πικ ήταν μεταξύ των 1.000 υπογραφόντων της επιστολής που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Μουσταφά Σέτα και Τζαμάλ Άμπου Τζόας του Freedom Theatre, μέλη που συνελήφθησαν μετά από επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν την περασμένη εβδομάδα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του The Freedom theatre, Αχμέντ Τομπάσι, τέθηκε επίσης υπό κράτηση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια μέρα, ενώ η Σέτα, παραγωγός, και ο Άμπου Τζόας, πτυχιούχος θεάτρου, απήχθησαν από τα σπίτια τους και κρατούνται. Το Freedom theatre με έδρα το Τζένιν, που ιδρύθηκε το 2006, έχει περιοδεύσει εκτενώς σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο θέατρο Freedom στη Τζενίν, πυροβολώντας το κτίριο, καταστρέφοντας γραφεία και επιτέθηκαν στο προσωπικό του», αναφέρεται στην επιστολή. «Το θέατρο Freedom είναι ένας φάρος ελπίδας και ανθεκτικότητας μπροστά στις ασύλληπτες αντιξοότητες. Οι φίλοι μας στο θέατρο Freedom αξίζουν το δικαίωμα να φέρουν εις πέρας το έργο τους χωρίς φόβο βίας ή δίωξης».

Η ανοιχτή επιστολή είναι η δεύτερη που εστάλη από Βρετανούς θεατροποιούς τις τελευταίες ημέρες. Στις 15 Δεκεμβρίου, 100 Σκωτσέζοι θεατρικοί συγγραφείς ζήτησαν να απελευθερωθεί το προσωπικό του θεάτρου Freedom, το οποίο περιόδευσε στο Εδιμβούργο το 2017. Η Βασιλική Αυλή στο Λονδίνο, όπου ο Φέδερστοουν είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κυκλοφόρησε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι «ήταν φρίκη όταν διάβασα για την επίθεση στο θέατρο, την καταστροφή των γραφείων και τις επιθέσεις στο προσωπικό».

Πολλοί Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες και συγγραφείς έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της Χέμπα Ζαγκούτ, η οποία πέθανε μαζί με δύο από τα παιδιά της, τον Αδάμ και Μαχμούντ, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καθώς και ο ποιητής Ρεφάτ Αλαρέρ.

Οι υπογράφοντες της επιστολής ζητούν, να σταματήσει η βία και επικρίνουν την καταστροφή πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Ράφα και το πολιτιστικό Μουσείο Αλ-Καράρα, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις σε τέτοιες τοποθεσίες «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Τα αιτήματα περιλαμβάνουν:

  • Την άμεση απελευθέρωση της Σέτα, του Άμπου Τζόας και των 100 κατοίκων της Τζενίν.
  • Άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Τέλος στην κατοχή στη Γάζα.
  • Τέλος στην επέκταση των εποίκων στη Δυτική Όχθη.
  • Τη νόμιμη επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων πρώτης γενιάς και των απογόνων τους.

Πέρυσι, η Τσόρτσιλ, η οποία είναι μια από τις πιο διάσημες θεατρικούς συγγραφείς του Ηνωμένου Βασιλείου, αφαιρέθηκε από το βραβείο δια βίου στη Γερμανία, λόγω της υποστήριξής της στο μποϊκοτάζ, την εκποίηση και τις κυρώσεις. Σε απάντηση, ο Τσόρτσιλ είπε: «Το έργο είναι επικριτικό για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Δεν είναι επίθεση προς όλους τους Εβραίους, πολλοί από τους οποίους επικρίνουν επίσης την ισραηλινή πολιτική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα