ΑΘΗΝΑ
10:27
|
03.05.2024
Τα διεθνή ύδατα είναι ασφαλή για όλα τα πλοία, εκτός από εκείνα που συνδέονται με το Ισραήλ, λένε οι Χούθι.
10 χώρες στη ναυτική δύναμη που θα αναλάβει καθήκοντα στην Ερυθρά Θάλασσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιχείρηση υπό το όνομα «Prosperity Guardian», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «απερίσκεπτες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε, χθες Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς περισσότερες από δώδεκα διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες ανακοίνωσαν πως σταματούν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα μετά το μπαράζ επιθέσεων των Χούθι σε πλοία ισραηλινών συμφερόντων, ως απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Οι χώρες που εντάσσονται στη ναυτική δύναμη που θα αναλάβει καθήκοντα στην περιοχή περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούθι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Όστιν σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί έναν κρίσιμο πλωτό διάδρομο που είναι απαραίτητος για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και σημαντικός για το διεθνές εμπόριο.

Οι χώρες που αναφέρονται παραπάνω έχουν δεσμευτεί να «αντιμετωπιστούν από κοινού τις προκλήσεις ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας», τόνισε.

«Μια νέα ναυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα έχει καμία επίδραση στη στάση των Χούθι στον πόλεμο της Γάζας», ανέφερε ο αξιωματούχος των ανταρτών Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Μια τέτοια δύναμη είναι ουσιαστικά περιττή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα διεθνή ύδατα κοντά στην Υεμένη είναι ασφαλή για όλα τα πλοία, εκτός από εκείνα που συνδέονται με το Ισραήλ, ή ταξιδεύουν προς και από, ισραηλινά λιμάνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα