ΑΘΗΝΑ
11:40
|
03.05.2024
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για την επιθέση της Χαμάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απάνθρωπη μεταχείριση αλλά και τις απαγωγές Παλαιστίνιων δημοσιογράφων και πολιτών από τις ισραηλινές αρχές καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την τύχη των αγνοούμενων κρατούμενων και καλώντας για άμεση διερεύνηση των περιστατικών.

Η δημοσιογράφος και επικεφαλής του οργανισμού στην Μέση Ανατολή, Χέμπα Μοράγιεφ, δήλωσε πως ο οργανισμός ερευνά αναφορές για εξαφανίσεις Παλαιστινίων που συνέλαβαν οι ισραηλινές αρχές στις 7 Οκτωβρίου, «συμπεριλαμβανομένων των Nidal al-Waheidi και Haitham Abdelwahed, δύο δημοσιογράφων από τη Γάζα που αγνοούνται για περισσότερο από δύο μήνες», τονίζοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις «πρέπει να ανακοινώσουν τους λόγους σύλληψης των κρατουμένων και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχουν πληροφορίες στις οικογένειες όσων κρατούνται, ιδίως κατά την διάρκεια των τηλεπικοινωνιακών μπλακ άουτ που έχουν αποκόψει τους κατοίκους της Γάζας από τον υπόλοιπο κόσμο».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας. Τελευταία φορά εθεάθησαν στο πέρασμα Ερέζ, μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. Έκτοτε οι ισραηλινές αρχές, δηλαδή ο ισραηλινός στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες φυλακών, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το πού βρίσκονται ή τους νομικούς λόγους για τη σύλληψή τους – συμπεριφορά που ισοδυναμεί με απαγωγή.

«Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να χαίρουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να διασφαλίζεται το δικαίωμα τους για μια δίκαιη δικαστική διαδικασία. Όλοι όσοι κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Το Ισραήλ έχει ένα φρικτό ιστορικό ατιμωρησίας για παραβιάσεις από τις δυνάμεις του, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μια ανεξάρτητη αποτελεσματική έρευνα για όλους τους θανάτους υπό κράτηση, τις αναφορές για εξαφανίσεις, βασανιστήρια και οποιαδήποτε άλλη μορφή κακομεταχείρισης Παλαιστινίων της Γάζας» δήλωσε η Μοράγιεφ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα