ΑΘΗΝΑ
18:56
|
04.05.2024
Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια φρεγάτα θα συμμετάσχει στον πολυεθνικό συνασπισμό με την ονομασία «Φύλακας της Ευημερίας» για την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων.
Τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή ναυτική επιχείρηση «Prosperity Guardian» ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτικής επιχείρησης «Prosperity Guardian» (Φύλακας της Ευημερίας) στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, λόγω των συχνών επιθέσεων των δυνάμεων των Χούθι στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για «μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν», τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

«Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους», υπογράμμισε, «αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».

Για το θέμα αυτό, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Κάιρο. «Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας» κατέληξε στην δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ακόμη πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια φρεγάτα θα συμμετάσχει στον πολυεθνικό συνασπισμό. Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες στο Μπαχρέιν για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας είχε προαναγγείλει χθες Τετάρτη 20/12 ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα