ΑΘΗΝΑ
12:39
|
27.04.2024
Η κυβέρνηση Μελόνι αντιδρά στα σχολεία, που απαγορεύουν τις σκηνές της Γέννησης και απειλεί τους διευθυντές με κυρώσεις.
Κυβέρνηση Μελόνι για χριστουγεννιάτικους εορτασμούς στα σχολεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίας έχει εντοπίσει ένα νέο πεδίο μάχης στον πόλεμό του, για να προστατεύσει τις «πολιτιστικές ρίζες» της χώρας: Τη σκηνή της Γέννησης του σχολείου.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή θα αποτρέπει μετονομασίες των εορτασμών των Χριστουγέννων σε «χειμερινές γιορτές», ενώ θα προβλέπει επίσης το υποχρεωτικό στήσιμο χριστουγεννιάτικης φάτνης.

«Εδώ και μερικά χρόνια είμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων από ορισμένα σχολεία, που απαγορεύουν τις σκηνές της Γέννησης ή τροποποιούν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων, μετατρέποντάς τα σε απίθανες χειμερινές γιορτές, ώστε να μην προσβάλλουν πιστούς άλλων θρησκειών», δήλωσε η Λαβίνια Μενούνι, γερουσιαστής και κύρια υποστηρικτής του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το κόμμα-του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι– η κίνηση «είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτιστικών ριζών της Ιταλίας, οι οποίες αποτελούν παράδειγμα της σκηνής της Γέννησης». Εάν εγκριθεί η νέα νομοθεσία, θα σημαίνει ότι οι διευθυντές των σχολείων που συνέχιζαν να αφαιρούν σκηνές της φάτνης θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα.

Η πρόταση δέχτηκε αμέσως επίθεση από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τη χαρακτήρισαν ως μια ακόμη προσπάθεια του κόμματος του Μελόνι να εκμεταλλευτεί τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς. «Ακριβώς ως ελβετικό ρολόι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι δεξιές προτάσεις για τη διαφύλαξη των ιταλικών χριστιανικών παραδόσεων επιστρέφουν», δήλωσε ο Ρικάρντο Μάγκι, γραμματέας του αριστερού κόμματος Πιο Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην αντιμεταναστευτική ατζέντα της κυβέρνησης, ο Μάγκι είπε: «Πρόκειται για την ίδια δεξιά πτέρυγα, με επικεφαλής τη Μελόνι, για την οποία σήμερα, η αγία οικογένεια που δραπετεύει από τη δίωξη, θα κατέληγε πιθανώς σε ένα κέντρο κράτησης, ίσως στην Αλβανία. Περιμένουν να μάθουν από κάποιον δικαστή στην Ιταλία, αν αξίζουν ή όχι να πατήσουν το πόδι τους στο ιταλικό έδαφος».

Η κυβέρνηση Μελόνι ανακοίνωσε φέτος, ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη στέγαση έως και 3.000 αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, ενώ περιμένουν να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους. Ο Μάγκι δήλωσε, ότι η αποσύνδεση μεταξύ αυτού του είδους της πολιτικής και του προτεινόμενου νόμου για τη σκηνή της Γέννησης είναι γεμάτη «υποκρισία, που συνορεύει με τη βλασφημία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προστάτευσε τα θρησκευτικά σύμβολα σαν να ήταν πτυχές της λαογραφίας και έκανε τις διασώσεις πιο δύσκολες για όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα».

Η άνοδος της Μελόνι στην εξουσία σηματοδοτήθηκε από συχνές αναφορές στη θρησκεία και τη χριστιανική ταυτότητα, λέγοντας στους υποστηρικτές της στην προεκλογική εκστρατεία το 2019: «Είμαι η Τζόρτζια, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι Χριστιανή. Κανείς δεν θα μου το πάρει αυτό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της προτείνει νόμο με στόχο τη διαφύλαξη της καθολικής θρησκείας. Το περασμένο καλοκαίρι, το κόμμα ετοίμασε ένα σχέδιο νόμου, που αποσκοπούσε στην απαγόρευση των μουσουλμανικών χώρων προσευχής έξω από τζαμιά και είχε στόχο να απαγορεύσει τη χρήση γκαράζ και βιομηχανικών αποθηκών ως τζαμιών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη σκηνή της φάτνης θρηνεί την «απολύτως απαράδεκτη» απόφαση ορισμένων σχολείων να μετονομάσουν τα Χριστούγεννα σε χειμερινό φεστιβάλ. Αυτό, ισχυρίζεται, οδήγησε σε «ένα φεστιβάλ χωρίς οποιοδήποτε ιστορικό και πολιτιστικό αναμνηστικό πλαίσιο, που αφορά το έθνος μας το οποίο, χωρίς ηθικό περιεχόμενο, προορίζεται να λάβει μια καθαρά ηδονιστική-καταναλωτική χροιά».

Οξύτατες αντιδράσεις από κόμματα και εκπαιδευτικούς

«Οι παραδόσεις της χώρας σίγουρα πρέπει να τηρούνται, αλλά η επιβολή τους με νόμο είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής ένωσης διευθυντών σχολείων ANP, Αντονέλο Τζιανέλι.

Το συνδικάτο εκπαιδευτικών «Ομοσπονδία Εργαζομένων Γνώσης» υπενθύμισε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα κοσμικού χαρακτήρα και ότι «ενέργειες όπως αυτή, που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, είναι απαράδεκτες».

«Θέλουν να απαγορεύσουν ο,τιδήποτε δεν τους αρέσει», δήλωσε η βουλευτής Λουάνα Τζανέλα από το κόμμα των Πρασίνων για την κυβέρνηση Μελόνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα