ΑΘΗΝΑ
00:42
|
16.11.2024
Απουσιάζει το αίτημα για κατάπαυση του πυρός, σε μία αποδυναμωμένη πρόταση ψηφίσματος που δεν θα σημάνει και πολλά για την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.
Πιθανόν και σήμερα η συνεδρίαση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα συμβιβαστικό κείμενο που εκτιμάται πως θα κάμψει το αμερικανικό βέτο, φέρονται να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στην αρχή της εβδομάδας μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα και οδήγησαν σε διαδοχικές αναβολές της σχετικής ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα, επί ενός κειμένου που έχει πολύ διαφορετικό τόνο από το αρχικό ψήφισμα που είχαν προτείνει τα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή καθώς φέρεται να έχει απαλειφθεί η φράση περί ανάγκης επείγουσας και διαρκούς παύσης των εχθροπραξιών, ή ακόμα και αναστολής τους.

Φέρεται να παραμένει απλά η διατύπωση της ανάγκης να ληφθούν επείγοντα μέτρα προκειμένου «να επιτραπεί άμεσα ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών».

«Αν η απόφαση παρουσιαστεί ως έχει, μπορούμε να την υποστηρίξουμε», είπε χθες βράδυ η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κρίνοντας πως το κείμενο δεν «αποδυναμώθηκε» και εκτιμώντας πως θα υποστηριχθεί από τις αραβικές χώρες.

Αναλυτές της φιλοπαλαιστινιακής πλευράς εκτιμούν ότι κάθε ψήφισμα που θα μπορούσε να κάνει ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του το βέτο των ΗΠΑ.

«Κάθε ψήφισμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν θα είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα για τον πολιορκημένο πληθυσμό» στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε μιλώντας στο Al Jazeera, αναλυτής.

«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ ψηφίζουν για τη συνέχιση της πολιορκίας, για τη συνέχιση των μαζικών δολοφονιών στη Λωρίδα της Γάζας, και το πιο σημαντικό, η ιδέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως ανούσια και απατηλή», τόνισε.

«Ποιος πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι πιο μαζικοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρη την ιστορία της Μέσης Ανατολής;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μένει να φανεί αν τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Ρωσία, που επέμεινε στην φράση «κατάπαυση του πυρός», είναι έτοιμα να υποχωρήσουν και να αποδεχτούν το συγκεκριμένο κείμενο που αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξασθενημένο σε βαθμό που βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς την ώρα που εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή εμφανίζεται διστακτικό και συμβιβασμένο.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έσπασε τη σιωπή του παρά μια φορά, με την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου που καλούσε απλά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις». Σε δυο μήνες, απορρίφθηκαν άλλα πέντε σχέδια απόφασης, τα δύο εξαιτίας των αμερικανικών βέτο.

Καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη έμοιαζαν να θέλουν να αποφύγουν να ασκηθεί νέο βέτο, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο αίτημα να δημιουργηθεί μηχανισμός επιτήρησης της διανομής βοήθειας, υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΟΗΕ, ώστε να είναι εγγυημένη η ανθρωπιστική φύση των παραδόσεων.

Το Ισραήλ -που θέλει να συνεχίσει τους ελέγχους στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια- εναντιώθηκε στην πρόταση και η αναφορά στον αποκλειστικό έλεγχο του ΟΗΕ φέρεται να έχει διαγραφεί από την τελευταία εκδοχή του ψηφίσματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις ήταν και η αναφορά σε καταδίκη της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα