ΑΘΗΝΑ
00:51
|
06.05.2024
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, έχοντας επιβεβαιώσει τον θάνατο 66 Παλαιστινίων δημοσιογράφων, υπέβαλλαν καταγγελία για εγκλήματα πολέμου.
Στοχοποιήθηκαν, ακριβώς επειδή ήταν δημοσιογράφοι καταγγέλλουν οι RSF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους 2,5 μήνες, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέθεσαν καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα.

Η τελευταία καταγγελία της Ομάδας που εδρεύει στο Παρίσι, που κατατέθηκε την Παρασκευή, ζητά από το δικαστήριο της Χάγης να ερευνήσει τους θανάτους επτά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στον πολιορκημένο θύλακα από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.

«Οι RSF έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι που κατονομάζονται σε αυτήν την καταγγελία ήταν θύματα επιθέσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η ομάδα.«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, πρόκειται για περιπτώσεις συγκεκριμένης στοχοποίησης λόγω της ιδιότητάς τους ως δημοσιογράφοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι RSF περιγράφουν αυτούς τους θανάτους ως εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες αμάχων».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σφαγή δημοσιογράφων και την στόχευση στην οποία φαίνεται να έχουν υποστεί, καλούμε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, να δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχει ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στη Γάζα και τη δίωξη των υπευθύνων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας των RSF, Κριστόφ Ντελουάρ.

Η γνωστή οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου, υπέβαλε την πρώτη της καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όσο αφορά στη Γάζα, στις 31 Οκτωβρίου για τον θάνατο επτά άλλων δημοσιογράφων, ενώ συνολικά, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση, έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 66 Παλαιστινίων δημοσιογράφων, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως έως τις 16 Δεκεμβρίου είχαν σκοτωθεί 81 δημοσιογράφοι και εικονολήπτες ή φωτορεπόρτερ

Στην χθεσινή, δεύτερη καταγγελία τους οι RSF κατονομάζουν τον Άραβα εικονολήπτη του Al Jazeera, Samer Abudaqa, τον Asem Al-Barsh, ραδιοφωνικό δημοσιογράφο του Al Najah που σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και τον συνάδελφό του Bilal Jadallah του Παλαιστινιακού Τύπου, ο οποίος έπεσε θύμα απευθείας επίθεσης με πυραύλους στο αυτοκίνητό του. Ο Montaser Al-Sawaf, κάμεραμαν του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, και ο φωτορεπόρτερ Rushdi Al Siraj σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα σπίτια τους. Την επτάδα της τελευταίας καταγγελίας συμπληρώνουν ο Hassouna Salim του πρακτορείου ειδήσεων Quds που σκοτώθηκε από πύραυλο αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και τον φωτορεπόρτερ Sari Mansour που έχασε τη ζωή του στην ίδια επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα