ΑΘΗΝΑ
20:06
|
27.06.2024
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως απορρίπτει τις αλλαγές στον χαρακτήρα της δύναμης κατά της πειρατείας στον Ινδικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι.
Πλοία της επιχείρησης Atalanta στον Κόλπο του Άντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μια εβδομάδα δισταγμών και διαβουλεύσεων, για την στάση της έναντι της πολυεθνικής επιχείρησης Prosperity Guardian που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας τελικά ξεκαθάρισε τη θέση του, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε αυτήν, το υπουργείο απορρίπτει την αλλαγή στο γεωγραφικό εύρος της επιχείρησης Atalanta για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό προκειμένου να στηρίξει την πολυεθνική επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ad hoc αποστολής με «δική της οντότητα», στην οποία θα συμμετέχουν όσα κράτη μέλη της Ε.Ε. το επιθυμούν, αλλά όχι η Ισπανία.

Η απόφαση έρχεται μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την Ερυθρά Θάλασσα

«Η Ισπανία δεν είναι υπέρ της εμπλοκής στην αποστολή των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι σαφές ότι η φύση και οι στόχοι της αποστολής της Atalanta δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στην Ερυθρά Θάλασσα», τονίζει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία υποστήριξε αρχικά, στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω αλλαγής της εντολής της Atalanta και στη συνέχεια αποχώρησε την επόμενη μέρα, με πολιτικούς αναλυτές να αιτιολογούν την αλλαγή στάσης αναφέροντας εσωτερικά προβλήματα στην ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας του Σάντσεθ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει πάντως ότι «η Ισπανία είναι και θα παραμείνει πάντα σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος» στις στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε., του NATO και του ΟΗΕ, κάτι που πιστοποιούν «οι 3.000 άνδρες και γυναίκες των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων» που υπηρετούν το τρέχον διάστημα σε ειρηνευτικές αποστολές.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Ισπανία διαφοροποιείται αισθητά από την πλειοψηφία των χωρών της Δύσης, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει σε ειρήνη με το Ισραήλ.

«Εκτιμούμμε στον μέγιστο βαθμό την άρνηση της Ισπανίας να αφεθεί να παρασυρθεί από τα αμερικανικά και βρετανικά ψέματα για το ζήτημα της ναυσιπλοΐας», ανέφερε μέσω X ο Χουσέιν αλ Έζι, υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν, τέλος, ότι παρά τον επείγονται χαρακτήρα της κατάστασης, η έναρξη της πολυεθνικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι δύσκολη και ανεξάρτητα από το πόσο βιαστική είναι η Ουάσιγκτον, θα απαιτηθούν εβδομάδες για να ξεκινήσει η επιχείρηση από την πλευρά της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα Αίγυπτος και ΗΑΕ, λένε στο Ισραήλ

Αναβάθμιση της άμυνας στην Ε.Ε. ξαναζήτησε ο Μητσοτάκης

Δούκας: Στις 30/6 θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα