ΑΘΗΝΑ
18:27
|
09.05.2024
Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Χριστούγεννα στη Γάζα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας,  σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα στην κεντρική Γάζα, καθώς μπήκαμε στην 80ή ημέρα της ισραηλινής επίθεσης, με τη μαζικότερη σφαγή να διαδραματίζεται στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι.

«Αυτό που συμβαίνει στο στρατόπεδο Μαγκάζι είναι μια σφαγή που διαπράχθηκε σε μια υπερπλήρη κατοικημένη πλατεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κούντρα, εκφράζοντας φόβους για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Οι σοροί των θυμάτων έχουν συσσωρευτεί στο Νοσοκομείο την Μαρτύρων αλ-Ακσα, όπως και δεκάδες τραυματίες, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένει κάτω από τα ερείπια με συγγενείς να αναζητούν με αγωνία επιζώντες.

Βόμβες έπεσαν σε σπίτια και δημόσια κτίρια, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές του Al Jazeera και στη Ράφα στην νότια Γάζα, καταστρέφοντας γειτονιές και υποδομές, όπως δρόμους που οδηγούν μέσα και έξω από τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η ισραηλινή επίθεση έχει, έως τώρα, στοιχίσει τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σημαντικές φαίνεται να είναι και οι απώλειες του ισραηλινού στρατού, καθώς σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, έκανε λόγο για 48 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Από την πλευρά του ο το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου 15 στρατιωτών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των απωλειών του στις 154 αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου με μερίδα του ισραηλινού Τύπου να θεωρεί τον αριθμό υποτιμημένο.

Παράλληλα, ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε, χθες Κυριακή, ότι ανέσυρε τα πτώματα πέντε ομήρων από ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη βόρεια Γάζα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τραγική με τα περισσότερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας, και τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το σύνολο του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο να υποστεί οξεία διατροφική ανασφάλεια έως λιμό.

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας της Γάζας είναι τραγωδία», τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε ανάρτησή του στο X.

Παρά την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πληθυσμό της Γάζας, δεν έχει καταγραφεί ως αυτό το στάδιο κάποια αξιόλογη αύξηση.

Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η Πολεμική του Αεροπορία προχώρησε στη ρίψη βοήθειας για τους περίπου 800 ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν και οι ολονύχτιες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στη Βηθλεέμ, την Τζενίν και τη Ναμπλούς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera. Στη Τζενίν, σημειώθηκαν επίσης σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Γέμισε από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης το Μάλμο ενόψει Eurovision

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μηδέν η Θεσσαλία οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

«Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»: Προχωρούν την επέκταση του εργοταξίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα