ΑΘΗΝΑ
08:06
|
18.05.2024
«Δεν έχουμε χρόνο», φώναξαν συγγενείς Ισραηλινών που κρατούνται στη Γάζα στον Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κνεσέτ.
Οι συγγενείς των ομήρων κρατούν πλακάτ που ρωτούν «τι θα γινόταν αν ήταν ο πατέρας σου;»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγγενείς Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή, την ώρα που υποστήριξε ότι «παρά την μεγάλη προσπάθεια» να φέρει τους απαχθέντες πίσω στο σπίτι τους, για να γίνει αυτό απαιτείται «περισσότερος χρόνος».

«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου της Κνεσέτ, χθες Δευτέρα, που επικεντρώθηκε σε όσους απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά «χρειαζόμαστε χρόνο».

«Δεν έχουμε χρόνο», φώναξε ένας συγγενής ως απάντηση από τα θεωρία της Κνεσέτ, με μέλη των οικογενειών των ομήρων να φωνάζουν «Τώρα! Τώρα! Τώρα!», απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν αναφέρω λεπτομερώς τις προσπάθειες που κάνουμε αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να τις αναφέρω», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Θέλω απλώς να τονίσω: Θα τινάξουμε κάθε δέντρο και θα αναποδογυρίσουμε κάθε πέτρα για να επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες μας».

«Δεν θα είχαμε καταφέρει να απελευθερώσουμε πάνω από 100 απαχθέντες μέχρι στιγμής χωρίς τη στρατιωτική πίεση. Όλες οι πιέσεις που ασκούμε: πολιτικές, προσπάθειες πληροφοριών και άλλες προσπάθειες, δεν θα είχαν πετύχει χωρίς τη στρατιωτική πίεση», πρόσθεσε.

«Δεν σταματάμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο», υποστήριξε κάτω από αποδοκιμασίες συγγενών των ομήρων που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Κι αν ήταν δικός σου πατέρας… κόρη… αδελφός;»

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει μια νέα προσωρινή εκεχειρία σε αντάλλαγμα για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων, ενώ οι ηγέτες της Χαμάς ξεκαθάρισαν πως δεν θα εξετάσουν άλλες συμφωνίες πριν το Ισραήλ τερματίσει εντελώς την εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ απέρριψε κατηγορηματικά την τελευταία πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για τον τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα και τη δημιουργία μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα κυβερνά την περιοχή, μαζί με τη Δυτική Όχθη, πρόταση που απορρίφθηκε και από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι η Αίγυπτος είχε βάλει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με ορισμένους να δείχνουν ότι η Ιερουσαλήμ δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το προσχέδιο και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κνεσέτ, τόνισε ότι η στρατιωτική νίκη και η επιστροφή των ομήρων είναι ίσης σημασίας στόχοι, αλλά δεν είναι ίσοι σε επίπεδο επείγοντος και «πρέπει να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι τώρα», ενώ υποστήριξε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν κάνει αρκετά» για να φέρει πίσω τους ομήρους.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα και θα κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε πίσω, όλους», είπε, καλώντας για μια νέα συμφωνία και επικρίνοντας τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις για ανταλλαγή «βλάπτουν τους στόχους του πολέμου».

Ο αρχηγός του κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με τον Νετανιάχου στην αρχή της σύγκρουσης και ηγείται της πολεμικής προσπάθειας μαζί του, χαρακτήρισε επίσης την επιστροφή των ομήρων «προτεραιότητα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο εμπαιγμός των ΗΠΑ με την πλωτή αποβάθρα στη Γάζα

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα