ΑΘΗΝΑ
23:58
|
06.05.2024
Οι NYT κατηγορούν την OpenAI για παράνομη χρήση του υλικού τους για την «εκπαίδευση» του ChatGPT, αλλά και για διαφυγόντα κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι New York Times μήνυσαν την OpenAI, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ChatGPT, για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, λόγω της «εκπαίδευσης» του λογισμικού με υλικό του μέσου, αλλά και για λογοκλοπή, κάνοντας λόγο για ζημία δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μήνυση, την οποία κατέθεσαν την Τετάρτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι New York Times προσέγγισαν ανεπιτυχώς τη Microsoft ( η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI) και το OpenAI τον Απρίλιο για να αναζητήσουν μια «φιλική επίλυση» σχετικά με το ζήτημα.

Το ChatGPT, όπως και άλλα μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM) «μαθαίνουν» αναλύοντας έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία συχνά προέρχονται από το Διαδίκτυο.

Στην αγωγή του, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός ισχυρίζεται ότι εκατομμύρια άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times χρησιμοποιήθηκαν από το ChatGPT για την «εκπαίδευσή» του,χωρίς την άδειά τους, με το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να ανταγωνίζεται τώρα την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Παράλληλα, καταγγέλλει πως, όταν ερωτάται για θέματα της επικαιρότητας, το ChatGPT δημιουργεί μερικές φορές «αυτολεξεί αποσπάσματα» από άρθρα των New York Times, στα οποία δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς συνδρομή.

Σύμφωνα με τη μήνυση, αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο των New York Times χωρίς να το πληρώσουν, με τον οργανισμό να χάνει έσοδα από συνδρομές καθώς και διαφημιστικά κλικ από άτομα που επισκέπτονται τον ιστότοπο.

Οι New York Times έδωσαν, επίσης, το παράδειγμα της μηχανής αναζήτησης Bing – η οποία διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που υποστηρίζονται από το ChatGPT – να εμφανίζει αποτελέσματα από ιστότοπο που ανήκει στους New York Times, χωρίς να περιλαμβάνει συνδέσμους παραπομπής στο άρθρο ή συνδέσμους που χρησιμοποιεί για τη δημιουργία εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα