ΑΘΗΝΑ
10:02
|
04.05.2024
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν είναι η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στη χώρα.
Ιδιαίτερα σημαντική η χρήση του για την αναγνώριση των υποψηφίων στις εκλογές του Φεβρουαρίου, καθώς το ποσοστό αναλφαβητισμού ξεπερνά το 40%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ρόπαλο του κρίκετ, που χρησιμοποιεί το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, έγινε μήλο της έριδας στο Πακιστάν ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, καθώς δικαστήριο απαγόρευσε την χρήση του προκαλώντας οργή στις τάξεις του PTI.

Τελικά, μετά από εφέσεις και νομικές προσφυγές, ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε στο κόμμα του Ιμράν Χαν, να χρησιμοποιήσει το εμβληματικό λογότυπό του, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αναγνώριση των υποψηφίων του από τους ψηφοφόρους σε μία χώρα με ποσοστό αναλφαβητισμού που ξεπερνά το 40%.

«Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής κατά του PTI, στην οποία το εκλογικό του σύμβολο, το ρόπαλο του κρίκετ, ανακλήθηκε άδικα μέσω παράνομης και αντισυνταγματικής διάταξης, ανεστάλη», δήλωσε ο δικηγόρος του PTI, Σαγιέντ Αλί Τζαφάρ σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ, όπου το κόμμα υπέβαλε την έφεσή του.

Στελέχη του Tehreek-e-Insaf, ή PTI, του Χαν, κατήγγειλαν την όλη προσπάθεια να στερηθούν το σύμβολό τους, ως ακόμα μία «επαίσχυντη προσπάθεια», να ανακοπεί η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα που ελπίζει να κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν είναι η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα στο Πακιστάν και το PTI χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο εθνικό πολιτικό κόμμα.

Σε χθεσινό κύριο άρθρο της, η αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών στον απόηχο της καταστολής των υποστηρικτών του PTI και των προσπαθειών αποκλεισμού του κόμματός του από την συμμετοχή στις εκλογές.

«Οι προσπάθειες του κράτους να ακυρώσει το PTI πρέπει να σταματήσουν και όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν ίσους όρους ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια των εκλογών. Αφήστε τον λαό του Πακιστάν να αποφασίσει ποιος θα διευθύνει το κρατικό πλοίο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πολιτικοί ελιγμοί δεν λειτούργησαν ποτέ και μόνο θα επιδεινώσουν τις πολλαπλές μας κρίσεις», έγραψε η εφημερίδα.

Ο 71χρονος πρώην πρωθυπουργός, απομακρύνθηκε από το αξίωμα πέρυσι μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας δυσπιστίας, η οποία, όπως είπε, ενορχηστρώθηκε από τον ισχυρό πακιστανικό στρατό υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορίες που η Ουάσιγκτον και το Ισλαμαμπάντ αρνούνται.

Μετά την αποπομπή του, ο Ιμράν Χαν έχει αντιμετωπίσει δεκάδες μηνύσεις που υποβλήθηκαν από τις αρχές, τις οποίες χαρακτηρίζει τέχνασμα του στρατού για να αποτρέψει την επιστροφή του στην εξουσία λόγω της πολιτικής του για την υπεράσπιση μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής απαλλαγμένης από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Χαν κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Αν και αργότερα ένα ανώτερο δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του και διέταξε την αποφυλάκισή του με εγγύηση, οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν, επικαλούμενες άλλες αγωγές εναντίον του.

Ο Χαν δικάζεται επίσης από ειδικό δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών για ισχυρισμούς ότι αποκάλυψε απόρρητες κρατικές πληροφορίες στο κοινό ενώ ήταν στην εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα