ΑΘΗΝΑ
13:40
|
25.04.2024
Το «mega-διάταγμα» που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή της Αργεντινής αλλάζει ριζικά πολλά τμήματα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στο Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής, στο πλαίσιο της τρίτης μαζικής κινητοποίησης μέσα σε οκτώ ημέρες εναντίον διατάγματος που προωθεί μέτρα μαζικής απορρύθμισης της οικονομίας, τα οποία προωθεί ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι. Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Ο πρόεδρος που εξελέγη τον περασμένο μήνα συνεχίζει αυτή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «φιλελεύθερη επανάσταση» προωθώντας στο κοινοβούλιο, σε έκτακτη σύνοδο από προχθές Τρίτη ως τα τέλη Ιανουαρίου, ένα σύνολο από νόμους και νομικές τροποποιήσεις που αφορούν πολλά πεδία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, φορολογικά θέματα, εκλογικά ζητήματα, υποθέσεις κληρονομιάς, μέχρι και ελέγχου των διαδηλώσεων.

Μπροστά στο δικαστικό μέγαρο χθες διαδηλωτές, κατόπιν έκκλησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT), συνόδευσαν την προσφυγή από ενώσεις εργαζομένων που αμφισβητούν το κατά πόσο είναι συνταγματικό το «mega-διάταγμα» της 20ής Δεκεμβρίου, όπως το βάφτισε ο αργεντίνικος Τύπος.

«Δεν αμφισβητούμε τη νομιμοποίηση του προέδρου Μιλέι, όμως θέλουμε να σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους όταν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», τόνισε στα μέσα ενημέρωσης ο Χεράρδο Μαρτίνες, επικεφαλής συνδικάτου εργαζομένων στις κατασκευές.

«Σήμερα προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη, όμως άλλο κεφάλαιο θα παιχτεί στο κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε βάθος», τόνισε ο Χεράρδο Μαρτίνες.

Η συγκέντρωση διαλύθηκε σε ήρεμη ατμόσφαιρα το απόγευμα, όμως μικρές ομάδες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς -είχε αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη- που προσπάθησαν να ανοίξουν λεωφόρο. Συνελήφθησαν επτά άνθρωποι που κατηγορούνται για «ανταρσία», σύμφωνα με ΜΜΕ.

Το διάταγμα του Μιλέι θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή, ενόψει της επικύρωσής του από το κοινοβούλιο, που όμως δεν αναμένεται να το εξετάσει αμέσως. Καθώς θεωρητικά βρίσκεται σε θερινές διακοπές, το κοινοβούλιο βρίσκεται από προχθές Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο, αλλά μόνο για να εξετάσει επιπρόσθετα σχέδια νόμου, συμπληρωματικά του επίμαχου διατάγματος, που κατατέθηκαν χθες.

Η εθνική αντιπροσωπεία έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να καταργήσει το προεδρικό διάταγμα, αλλά για αυτό απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (δύο τρίτων) και στα δυο σώματά της, κάτι που δεν διαθέτει καμιά πολιτική παράταξη. Το κόμμα του Μιλέι, το Libertad Avanza («Η Ελευθερία Προχωρά»), δεν είναι παρά τρίτη δύναμη, αν και μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη της κεντροδεξιάς, της δεύτερης δύναμης στο κοινοβούλιο.

Το κείμενο 600 άρθρων και πλέον που κατατέθηκε χθες στο κοινοβούλιο για τις «βάσεις και τις αφετηρίες για την ελευθερία των Αργεντινών», έχει σκοπό, κατά την προεδρία, να «αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική τάξη με βάση το φιλελεύθερο δόγμα που ενσάρκωνε το Σύνταγμα του 1853», για την υπεράσπιση «της ζωής, της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας των Αργεντινών».

Μεταξύ άλλων, θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα -προβλέπεται κατάργηση των υποχρεωτικών κομματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη υποψηφίων, που είναι πολύ δαπανηρές για τους φορολογούμενους, όπως κρίνει η νέα κυβέρνηση-, ενώ θα γίνουν πολύ αυστηρότερες οι ποινές για επεισόδια ή παρακώλυση της κίνησης σε διαδηλώσεις. Προβλέπονται επίσης αλλαγές στις συντάξεις, θα υπολογίζονται αυτόματα με «οικονομικά βιώσιμο» τρόπο.

Ακόμη, κατονομάζονται 41 δημόσιες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους η γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου YPF, ο εθνικός αερομεταφορέας Aerolíneas Argentinas, η δημόσια σιδηροδρομική επιχείρηση Ferrocarriles Argentinos κ.ά.- που θα ιδιωτικοποιηθούν. Και «φιλελευθεροποιείται» επίσης η ιδιωτική σφαίρα, με τη θέσπιση «διαζυγίου εξπρές», με απλή διοικητική πράξη.

Το νομοσχέδιο-ποταμός αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης του κ. Μιλέι να επιτύχει πρόοδο στο κοινοβούλιο καθώς ο διάλογος για το κατά πόσον είναι συνταγματικό το διάταγμα-μαμούθ της 20ής Δεκεμβρίου συνεχίζεται.

Πάντως τα πρώτα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Μιλέι έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ.

Το πέσο υποτιμήθηκε κατά 50% και μειώθηκαν δραστικά οι επιδοτήσεις στις συγκοινωνίες και στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτή ήδη πλήττουν εκατομμύρια πολίτες. Η νέα κυβέρνηση λέει πως σκοπός της είναι να περιστείλει το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής και να μειώσει τον πληθωρισμό (160% σε ετήσια βάση).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα