ΑΘΗΝΑ
18:16
|
28.04.2024
Έκανα έξι προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2023, για τη χρονιά που μόλις ξεκινούσε. Για να δούμε, πώς τα πήγα;
Μια ανασκόπηση για το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνολικά, οι προβλέψεις μου για πιθανές γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη βασιλική οικογένεια, το μέλλον της Σκωτίας, τη συμμετοχή της Αγγλίας σε τρία αθλητικά παγκόσμια κύπελλα και τα γλυπτά του Παρθενώνα, δεν ήταν κακές. Αλλά δεν είμαι ακόμα προφήτης.

Γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προέβλεψα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διεξήγαγε γενικές εκλογές το 2023. Αυτή η πρόβλεψη, η οποία ήταν σωστή, βασίστηκε σε μια σταθερή πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, δεν θα πραγματοποιούσε τις υποσχέσεις του για βελτίωση της οικονομίας, μείωση της μετανάστευσης και υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας. Η αποτυχία του να επιφέρει θετικές αλλαγές στους παραπάνω τομείς, θα καθιστούσε τις ενδεχόμενες εκλογές επίφοβες. Το Συντηρητικό του κόμμα έχασε στις τοπικές εκλογές τον Μάιο και βρίσκονταν σταθερά πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα με περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όλο και περισσότερο, ο Σουνάκ μοιάζει με χαμένο. Η βαθμολογία πρόβλεψής μου είναι 5/5.

Η βασιλική οικογένεια

Το μέλλον της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου στηρίζεται τώρα στον βασιλιά Κάρολο Γ΄, η στέψη του οποίου πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Η πρόβλεψή μου ήταν ότι η τελετή θα ήταν υπέροχη και η υποστήριξη για τη βασιλική οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιζόταν. Η τελετή ήταν υπέροχη, αλλά παρωχημένη. Πούλμαν με άλογα, σπαθιά, χρυσά δαχτυλίδια, γάντια, σκήπτρα και σπιρούνια φαίνονταν περίεργα σε μια χώρα που παλεύει με μια πολύ σύγχρονη κρίση κόστους ζωής. Η στέψη έλαβε λιγότερη προσοχή από τις ταραχώδεις περιπέτειες του μικρότερου γιου του Καρόλου, Πρίγκιπα Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του, ηθοποιού Μέγκαν Μαρκλ -του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ. Το βιβλίο του Χάρι «Spare», μια σειρά του Netflix και ένα συμβόλαιο με το Spotify εξασφάλισαν στο ζευγάρι εκατομμύρια λίρες, αναδεικνύοντας τις οικογενειακές τους διαμάχες με τον βασιλιά Κάρολο, τη βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (τον διάδοχο του θρόνου) και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Κέιτ.

Η υποστήριξη προς τη βασιλική οικογένεια συνεχίζεται, αλλά καθώς με το πέρασμα του χρόνου τα βασιλικά μέλη μετατρέπονται από κρατικό θεσμό σε χαρακτήρες σαπουνόπερας, η δημοτικότητά τους μειώνεται. Μια έρευνα για το BBC τον Αύγουστο έδειξε ότι το 58% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο προτιμούν τη μοναρχία από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Αυτό το ποσοστό πέφτει στο 32% στα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, πολλοί από τους οποίους αδιαφόρησαν για τη στέψη, παρόλο που ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει «μία φορά στα χίλια χρόνια».

Η μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται αρκετά ασφαλής, προς το παρόν, αλλά είναι πιθανόν να δούμε περισσότερα οικογενειακά προβλήματα στο μέλλον. Για παράδειγμα, ο πρίγκιπας Άντριου φέρεται να είναι «σαστισμένος» επειδή δεν έλαβε τίποτα από τη διαθήκη της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ. Παρακολουθήστε αυτόν τον χώρο για νεότερα. Η βαθμολογία μου είναι 4/5.

Ανεξαρτησία της Σκωτίας

Τα αιτήματα για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαίνεται να έχουν υποχωρήσει. Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο κυβερνά αυτή τη στιγμή τη Σκωτία, και είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, είχε ένα πονηρό σχέδιο. Θα απαιτούσε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα το απέρριπτε ως αίτημα, όπως προβλεπόταν, το SNP θα κατήγγειλε την απόφαση ως αντιδημοκρατική. Η οργή για την άρνηση μιας δεύτερης ψηφοφορίας θα τροφοδοτούσε τα αιτήματα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα έως ότου ήταν αδύνατο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αντισταθεί. Κρίμα το σχέδιο.

Αντί ο θυμός της Σκωτίας να κατευθύνεται προς τη βρετανική κυβέρνηση, μεγάλο μέρος της στράφηκε εναντίον του SNP. Το κόμμα βυθίστηκε σε ένα οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Πίτερ Μάρελ, διευθύνων σύμβουλος του SNP και σύζυγος της αρχηγού του κόμματος Νίκολα Στέρτζιον, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της πρώτης υπουργού της Σκωτίας λίγες εβδομάδες πριν από την είδηση του σκανδάλου. Ο Μάρελ συνελήφθη αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της έρευνας. Από τότε, ο νέος Πρωθυπουργός και ηγέτης του SNP Χύμζα Γιουσέφ, αγωνίζεται να συγκεντρώσει υποστήριξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Βαθμολογία 3/5.

Brexit (η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Το Brexit συνεχίζει να βλάπτει το Ηνωμένο Βασίλειο, πολιτικά και οικονομικά. Ένα σημαντικό πρόβλημα με τη συμφωνία για το Brexit ήταν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέμεινε στην ενιαία αγορά αγαθών της Ε.Ε.. Αυτό χωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία καθώς τα εμπορεύματα που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο τμημάτων της ίδιας χώρας πρέπει να ελέγχονται από το τελωνείο. Επίσης, ευθυγράμμισε την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας πιο στενά με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με πιθανή επανένωση της Ιρλανδίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ε.Ε.  υπέγραψαν το πλαίσιο του Windsor, το οποίο διευκόλυνε τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, προχώρησε στο πλαίσιο παρά την αντίσταση από τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο Συντηρητικό κόμμα του. Κατά την ανακοίνωση του πλαισίου, ο Σουνάκ είπε ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι πλέον «μοναδική» στον κόσμο καθώς έχει πρόσβαση στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ΕΕ. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά αγνοεί το γεγονός ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αυτό το «μοναδικό» καθεστώς πριν από το Brexit. Η ειρωνεία της επίλυσης ενός προβλήματος που προκλήθηκε από το Brexit αναπτύσσοντας στενότερους δεσμούς με την ΕΕ ήταν εμφανής αλλά κανείς δεν τολμά να την αναφέρει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει ότι το Brexit ήταν ένα λάθος, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχτεί. Είναι επώδυνο και καλύτερα να μην γνωρίζεις, όπως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων που δεν τολμάς να ελέγξεις πόσα λίγα χρήματα έχουν απομείνει στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Το πλαίσιο Windsor είναι ένα βήμα στενότερης σχέσης με την ΕΕ που θα ωφελούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, προς το παρόν, μια τέτοια σχέση παραμένει πολύ μακριά. Η βαθμολογία μου είναι 4/5.

Αγγλία και τρία παγκόσμια κύπελλα

Οι εμφανίσεις της Αγγλίας σε τρία παγκόσμια κύπελλα το 2023 ήταν απογοητευτικές, αλλά όχι εντελώς. Η πρόβλεψή μου ότι η Αγγλία θα διατηρήσει το παγκόσμιο κύπελλο κρίκετ αποδείχθηκε ντροπιαστική. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2019 παρέδωσαν το στέμμα τους χωρίς μάχη – έχασαν ακόμη και από το Αφγανιστάν. Ναι, το Αφγανιστάν! Η καλύτερη ομάδα του τουρνουά ήταν η οικοδέσποινα Ινδία. Κέρδισαν κάθε αγώνα εκτός από τον τελικό, στον οποίο έχασαν από την Αυστραλία.

Αντίθετα, η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και έφτασε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάνοντας μόλις με έναν βαθμό στα τελευταία λεπτά από τη Νότια Αφρική. Η Νότια Αφρική έφτασε στον ημιτελικό αφού κέρδισε τη γηπεδούχο Γαλλία (η πρόβλεψή μου για νίκη), με έναν βαθμό, σε ένα βασανιστικό παιχνίδι, και στη συνέχεια νίκησε τη Νέα Ζηλανδία στον τελικό με… έναν βαθμό. Καμία χώρα δεν ήθελε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο περισσότερο από τη Νότια Αφρική.

Οι ποδοσφαιρικές «Λέαινες» της Αγγλίας, απ’ όπου έλειπαν ορισμένες βασικές παίκτριες, δεν έπαιξαν καλά σε όλους τους αγώνες του παγκόσμιο κυπέλλου γυναικών. Αλλά κέρδισαν στον όμιλό τους, πολέμησαν έναντι της Νιγηρίας (στα πέναλτι) και της Κολομβίας, προτού νικήσουν την οικοδέσποινα Αυστραλία στον ημιτελικό. Στον τελικό, η Ισπανία αποδείχθηκε πολύ καλή και η Αγγλία έχασε με 1-0. Είχα προβλέψει ότι η Αγγλία θα κέρδιζε, αλλά δεν ήταν μια ντροπιαστική ήττα.Μόνο περηφάνια για τις λέαινες. Η βαθμολογία μου είναι 0/5.

Γλυπτά του Παρθενώνα

Τίποτα ιδιαίτερο δεν συνέβη με τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ένας άτοπος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σουνάκ κατηγόρησε τον Μητσοτάκη πως αναφέρθηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ είχε συμφωνήσει να μην το κάνει. Το να ζητάς από έναν Έλληνα πρωθυπουργό (ή οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη) να μην μιλήσει για τα γλυπτά του Παρθενώνα όταν βρίσκεται στο Λονδίνο είναι λίγο σαν να ζητάς από τον Πάπα να μην μιλήσει για τον Θεό στη Ρώμη.

Όπως όλοι γνωρίζουν, τα γλυπτά «αποκτήθηκαν» από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία και μεταφέρθηκαν πίσω στην Αγγλία για να διακοσμήσουν τον κήπο του. Το μόνο που είπε ο Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, ήταν ότι, κατά την άποψή του, ο Παρθενώνας χωρίς τα γλυπτά του είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Παρά το γεγονός ότι αυτό το σχόλιο ήταν πολύ ήπιο σε σύγκριση με την κακομεταχείριση που έχω δεχτεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική οικογένειά μου για τα «μάρμαρα του ‘Ελγιν», ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σουνάκ ενοχλήθηκε και αρνήθηκε να συναντήσει τον Μητσοτάκη.

Ο Σουνάκ, ωστόσο, βγήκε χαμένος από την αντίδρασή του. Η προσβολή προς τον‘Έλληνα πρωθυπουργό, ενός ισχυρού πολιτικού, πολιτιστικού και στρατιωτικού συμμάχου, επειδή είχε άποψη για ένα θέμα σημαντικό για αυτόν και τη χώρα του, έκανε τον Σουνάκ να φαίνεται μικρός, μικροπρεπής και ανόητος. Η πρόβλεψή μου ότι τα γλυπτά δεν θα επέστρεφαν στην Ελλάδα το 2023 ήταν σωστή, αλλά η κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει. Το θέμα δεν είναι πια «αν» τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά το «πότε». Η βαθμολογία μου είναι 3/5.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα