ΑΘΗΝΑ
17:30
|
04.05.2024
Η μεξικανή ηθοποιός είχε χαρίσει τη φωνή της στην αγαπημένη Mamá Coco στην ταινία «Coco» που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2018.
Η μεξικανή ηθοποιός Άνα Οφίλια Μουρχία που χάρισε τη φωνή της στην αγαπημένη Mama Coco
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Άνα Οφίλια Μουρχία, η Μεξικανή ηθοποιός που αγαπήθηκε ευρέως από τον κόσμο μέσω του χαρακτήρα που υποδύθηκε στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Coco» της Disney και της Pixar, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε «με βαθιά θλίψη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών και Λογοτεχνίας του Μεξικού, το οποίο είπε ότι η «καλλιτεχνική καριέρα της Μουρχίαήταν ζωτικής σημασίας για τις παραστατικές τέχνες του Μεξικού». Η αιτία του θανάτου της δεν έγινε γνωστή.

«Στέλνουμε συλλυπητήρια και θερμές αγκαλιές στην οικογένεια και τους φίλους της», πρόσθεσε το ινστιτούτο

Η Μουρχία, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1933, χάρισε τη φωνή της στην ηλικιωμένη Mamá Coco στην ομώνυμη ταινία του 2017, η οποία ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι καθώς περνά στη χώρα των νεκρών κατά τη διάρκεια της μεξικανικής γιορτής Día de los Muertos και αποκαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό.

Η ταινία «Coco» κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων και για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι για το «Remember Me», το οποίο τραγουδά η Μουρχία στο τέλος της ταινίας σε ένα ντουέτο με τον Μιγκέλ, τον δισέγγονο της Coco.

Πριν από τον ρόλο της στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων, η Μουρχία ήταν πολύ γνωστή στο Μεξικό και συχνά έπαιζε τον ρόλο της «κακιάς» σε περισσότερους από 100 ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για επτά δεκαετίες.

Σπούδασε υποκριτική στην Εθνική Σχολή Θεατρικών Τεχνών του Μεξικού. Ο πρώτος της ρόλος ήταν το 1954 στο έργο Trial By Fire και ο πρώτος της ρόλος στην οθόνη ήταν μια δεκαετία αργότερα στην ταινία Transit του 1964.

Κέρδισε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου στα βραβεία Ariel, τα κορυφαία βραβεία ερμηνείας του Μεξικού, το 1979, το 1986 και το 1996 για ταινίες όπως το La Reina de la Noche (Η βασίλισσα της νύχτας), για μια γυναίκα καλλιτέχνη του καμπαρέ που ξαναρχίζει τη ζωή της στο Μεξικό μετά την αποχώρησή της από τη ναζιστική Γερμανία. Προτάθηκε άλλες τρεις φορές για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου και κατείχε το ρεκόρ υποψηφιοτήτων καλύτερης ηθοποιού χωρίς νίκη, έχοντας προταθεί πέντε φορές.

Το 2011, η Μουρχία κέρδισε το βραβείο Golden Ariel για ένα επίτευγμα ζωής ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη μεξικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Ήταν ένα από τα τελευταία αστέρια που επέζησαν από τη Χρυσή Εποχή του μεξικανικού κινηματογράφου, όταν η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας άνθισε τη δεκαετία του 1940 και του 1950.

Ο τελευταίος της ρόλος ήταν στη σειρά του 2018 José José: El Príncipe de la Canción, μια φανταστική βιογραφική ταινία για τον Μεξικανό τραγουδιστή της ποπ.

Τον Απρίλιο, ενώ δέχτηκε το Medalla Cátedra Bergman (το μετάλλιο της έδρας Ingmar Bergman) από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού για τη συνεισφορά της στη βιομηχανία, η Murguía είπε στο κοινό: «Η υποκριτική ήταν το πάθος της ζωής μου, δεν έχω εργαστεί ποτέ για να συλλέξει ένα βραβείο. Πάντα μου άρεσε αυτή η καριέρα, την οποία βρήκα τυχαία. Είμαι χαρούμενος. Νιώθω σαν μια πολύ τυχερή γυναίκα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα