ΑΘΗΝΑ
02:17
|
02.05.2024
Μετά τη στοχοποίησή της από τους Ρεπουμπλικανούς για υποτιθέμενο αντισημιτισμό, η Κλοντίν Γκέι δέχθηκε πυρά για λογοκλοπή στην επιστημονική της διατριβή.
Η πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των έντονων κατηγοριών που δέχεται για λογοκλοπή στις επιστημονικές της εργασίες, εν μέσω μιας σφοδρής στοχοποίησης από το αμερικανικό Κογκρέσο έπειτα από μια ακρόαση στην οποία η Γκέι δεν θέλησε να απαντήσει αν η Ιντιφάντα των Παλαιστινίων ισούται με κάλεσμα σε γενοκτονία εις βάρος του Ισραήλ.

Στη δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της την Τρίτη, η Γκέι έγραψε: «Με βαριά καρδιά αλλά με βαθιά αγάπη για το Χάρβαρντ γράφω για να μοιραστώ με εσάς ότι θα παραιτηθώ από την προεδρία».

«Ήταν θλιβερή η αμφισβήτηση για τις δεσμεύσεις μου σχετικά με την αντιμετώπιση του μίσους και την υποστήριξη της ακαδημαϊκής αυστηρότητας… και τρομακτικό να υποβάλλομαι σε προσωπικές επιθέσεις και απειλές που τροφοδοτούνται από φυλετική εχθρότητα», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο του 2023, η Κλοντίν Γκέι έγινε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ μετά από 387 χρόνια λειτουργείας του πανεπιστημίου.

Όμως, τον περασμένο μήνα, η Γκέι, μαζί με την πρόεδρο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δέχθηκαν πυρά για τις απαντήσεις τους σε μια σειρά ερωτήσεων από την Ρεπουμπλικανή βουλευτή της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφάνικ, η οποία ρώτησε τεχνητέντως εάν «η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» θα παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας του κολεγίου.

Οι τρεις πρόεδροι κλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και Εργατικού Δυναμικού της Βουλής των Αντιπροσώπων για να απαντήσουν στις κατηγορίες ότι τα πανεπιστήμια αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές ενόψει μιας υποτιθέμενης αύξησης του αντισημιτισμού μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών Παλαιστινίων. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας στην ερώτηση, η Γκέι είπε ότι εξαρτάται από το πλαίσιο και ότι όταν «η ομιλία διασταυρώνεται με συμπεριφορά, αυτό παραβιάζει τις πολιτικές μας».

Όμως η απάντησή της συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς βουλευτές. Περισσότεροι από 70 βουλευτές, μεταξύ των οποίων δύο Δημοκρατικοί, ζήτησαν την παραίτησή της, ενώ αρκετοί υψηλού προφίλ απόφοιτοι του Χάρβαρντ και δωρητές ζήτησαν την αποχώρησή της.

Ωστόσο, περισσότερα από 700 μέλη ΔΕΠ του Χάρβαρντ υπέγραψαν μια επιστολή υποστηρίζοντας την Κλοντίν Γκέι.

Αργότερα, η Γκέι ζήτησε συγγνώμη από το Harvard Crimson για τα σχόλιά της και είπε ότι είχε επηρεαστεί από την έντονη στιχομυθία στην ακρόαση και απέτυχε να καταδικάσει σωστά τις απειλές βίας κατά των Εβραίων φοιτητών.

«Αυτό που έπρεπε να είχα τη διαύγεια να κάνω εκείνη τη στιγμή ήταν να επιστρέψω στην καθοδηγητική μου αλήθεια, η οποία είναι ότι οι εκκλήσεις για βία κατά της εβραϊκής μας κοινότητας – απειλές προς τους Εβραίους φοιτητές μας – δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ και δεν θα περάσουν ποτέ αναπάντητες», είπε η Γκέι.

Αλλά το περιστατικό αμαύρωσε την πρώιμη θητεία της Γκέι στο Χάρβαρντ και έσπειρε διχόνοια στην πανεπιστημιούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ραβίνος Ντέιβιντ Γολπ υποστήριξε πως παραιτήθηκε από μια αντισημιτιστική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την Γκέι. Είπε στο X ότι «τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη και η οδυνηρά ανεπαρκής μαρτυρία ενίσχυσαν την ιδέα ότι δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά που ήλπιζα».

Μετά την ακρόαση στο Κογκρέσο, η ακαδημαϊκή καριέρα της Γκέι μπήκε στο στόχαστρο από συντηρητικούς που υποτίθεται πως ανακάλυψαν αρκετές περιπτώσεις λογοκλοπής στη διδακτορική της διατριβή το 1997.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ αρχικά συσπειρώθηκε πίσω από την Γκέι, λέγοντας ότι μια ανασκόπηση του επιστημονικού της έργου προέκυψε «μερικές περιπτώσεις ανεπαρκούς αναφοράς», αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για κακή διαχείριση της έρευνας.

Μέρες αργότερα, το Χάρβαρντ αποκάλυψε ότιεντόπισε δύο επιπλέον περιπτώσεις «επαναληπτικής γλώσσας χωρίς κατάλληλη απόδοση». Το συμβούλιο είπε ότι η Γκέι θα ενημερώσει τη διατριβή της και θα ζητήσει διορθώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα