ΑΘΗΝΑ
04:31
|
04.05.2024
Νέοι νεκροί στη Ράφα μετά από βομβαρδισμούς με τον δήμαρχο της Γάζας, να κάνει παγκόσμια έκκληση για καύσιμα, παροχή υπηρεσιών νερού, αποχέτευσης και υγιεινής.
Στην ουρά για πόσιμο νερό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από το πρωί (4/1) ακούγονται εκρήξεις σε όλη την πόλη Ράφα, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου το πυροβολικό στοχεύει κατοικημένες περιοχές. Στη δυτική πλευρά, κανονιοφόροι πυροβολούν τον παραλιακό δρόμο. Να διευκρινίσουμε, ότι αυτός είναι ο δρόμος, που έχουν πει στους ανθρώπους να ακολουθήσουν εάν μετακινούνται από το κεντρικό τμήμα του Χαν Γιουνίς προς την πόλη Ράφα.

Απολογισμός αυτών των βομβαρδισμών, μέχρι στιγμής, είναι τουλάχιστον 14 άνθρωποι να σκοτωθούν από ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού δυτικά του Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, εκ των οποίων εννέα παιδιά, όπως δήλωσε στο Reuters το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με την Wafa, ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό βομβάρδισαν επίσης σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Maghazi και στο χωριό Al-Masdar στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας άλλους τόσους.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε, ότι θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις στη Χάγη στις 11 και 12 Ιανουαρίου σχετικά με την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Επείγουσα παγκόσμια έκκληση για προμήθειες καυσίμων

Ο δήμαρχος της Γάζας, Γιαχία Αλ-Σαράζ, απηύθυνε επείγουσα έκκληση «σε όλους τους διεθνείς θεσμούς και τους ελεύθερους ανθρώπους στον κόσμο, να παρέχουν επαρκείς και μεγάλες ποσότητες καυσίμων και τους απαραίτητους μηχανισμούς υποστήριξης για την παροχή υπηρεσιών νερού, αποχέτευσης και υγιεινής για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας».

Η Γάζα πάσχει από μεγάλη παράλυση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, η πρώτη βασική υπηρεσία είναι η υπηρεσία παροχής νερού, όπου οι ποσότητες νερού μειώνονται σημαντικά και η ποιότητά του δεν είναι διαθέσιμη και οι διαθέσιμες ποσότητες είναι πολύ σπάνιες ή σχεδόν ανύπαρκτες.

Η υπηρεσία υγιεινής δεν είναι διαθέσιμη και μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένου νερού συσσωρεύονται σε δρόμους, καταφύγια και νοσοκομεία και δεν μπορούμε να παρέχουμε καθαρισμό και συλλογή απορριμμάτων, που συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες και εκπέμπουν δυσάρεστες οσμές, πολλές από τις οποίες έχουν καεί και παράγουν τοξικά αέριο, που προκαλεί περιβαλλοντικές καταστροφές.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε, ότι χτυπήθηκε η έδρα

Η ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει, ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση, που έπληξε τον πέμπτο όροφο των κεντρικών της γραφείων στο Χαν Γιουνίς. Ενώ, ένα άλλο χτύπημα σε γειτονικό σπίτι προκάλεσε περαιτέρω ζημιές στις εγκαταστάσεις και στο κοντινό νοσοκομείο al-Amal.

Σύμφωνα με πηγές, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει σήμερα (4/1) στη Μέση Ανατολή για τέταρτη φορά. Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters, ότι η επίσκεψή του θα περιλαμβάνει ένα ταξίδι στο Ισραήλ, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που έχει η σύγκρουση με τη Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η επίσκεψη έρχεται μετά τη δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό την Τρίτη. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του, αλλά ένας εκπρόσωπος το χαρακτήρισε «χειρουργικό χτύπημα κατά της ηγεσίας της Χαμάς».

Νεκροί τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί (4/1), ότι τέσσερις μαχητές του, ανάμεσά τους ένας τοπικός αξιωματούχος, σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο, ανεβάζοντας σε 129 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις του στη διάρκεια συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI του Λιβάνου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «διεξήγαγε επιδρομές στο κέντρο της Νακούρα από τις οποίες καταστράφηκαν ένα σπίτι και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε γειτονικά σπίτια». Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (3/1), τον θάνατο πέντε μαχητών της στον νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι περιμένουν σε ουρές για πόσιμο νερό…

aljazeera.com

aljazeera.com

aljazeera.com
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα