ΑΘΗΝΑ
16:14
|
28.04.2024
Η SpaceX κατηγορείται για παράνομη απόλυση οκτώ εργαζομένων επειδή άσκησαν κριτική στον πολυδισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλό της, Ίλον Μασκ.
Η SpaceX του Ίλον Μασκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η SpaceX κατηγορείται για παράνομη απόλυση οκτώ εργαζομένων που ασκούσαν κριτική στον πολυδισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλό της Ίλον Μασκ.

Μια καταγγελία από μια αμερικανική υπηρεσία εργασίας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στα στελέχη της εταιρείας το 2022, αναφέροντας λεπτομερώς τις ανησυχίες για το χώρο εργασίας.

Η επιστολή τον αποκάλεσε «περισπασμό και αμηχανία», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η καταγγελία ενός περιφερειακού αξιωματούχου στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) κατηγόρησε τη SpaceX για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων βάσει της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στους συναδέλφους να υποστηρίζουν από κοινού καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η καταγγελία ανέφερε επίσης ότι όσοι εμπλέκονται στην ανοιχτή επιστολή ανακρίθηκαν πριν απολυθούν.

Οι δικηγόροι μιας από τις πρώην υπαλλήλους της, της Ντέμπορα Λόρενς, φέρεται να κατηγόρησαν τη SpaceX ότι έχει «τοξική κουλτούρα», όπου η παρενόχληση είναι ανεκτή.

Σε μια δήλωση, που είδε το Reuters, η κ. Λόρενς είπε: «Γράψαμε την ανοιχτή επιστολή στην ηγεσία όχι από κακία, αλλά επειδή νοιαζόμασταν για την αποστολή και τους ανθρώπους γύρω μας».

Ο γενικός σύμβουλος του NLRB λειτουργεί σαν εισαγγελέας και παραπέμπει υποθέσεις στο πενταμελές συμβούλιο που ορίζεται από τον πρόεδρο του οργανισμού.

Εάν η SpaceX δεν συμβιβαστεί, η υπόθεση θα εκδικαστεί από διοικητικό δικαστή, η απόφαση του οποίου μπορεί να ασκηθεί έφεση στο συμβούλιο και στη συνέχεια σε ομοσπονδιακό εφετείο. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου.

Εάν το NLRB διαπιστώσει ότι οι απολύσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μπορεί να διατάξει την αποκατάσταση των εργαζομένων και την επιστροφή των αποδοχών τους.

Οι εταιρείες του κ. Μασκ έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο παρελθόν.

Τον Οκτώβριο, το NLRB κατηγόρησε τον X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι απέλυσε παράνομα έναν υπάλληλο για tweets που αμφισβητούσαν την πολιτική επιστροφής στα γραφεία της εταιρείας μετά την πανδημία. Το Χ αρνήθηκε ότι έκανε λάθος.

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει επίσης αντιμετωπίσει αρκετές καταγγελίες από το NLRB, οι οποίες περιλάμβαναν ισχυρισμούς για φυλετικές διακρίσεις στα εργοστάσιά της. Η Tesla είπε ότι δεν ανέχεται διακρίσεις.

Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την SpaceX, ισχυριζόμενη ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις πρακτικές προσλήψεών της.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Μασκ ανέβασε στο X: «Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί τουλάχιστον μια πράσινη κάρτα να προσληφθεί στο SpaceX, καθώς οι πύραυλοι θεωρούνται προηγμένη τεχνολογία όπλων».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα