ΑΘΗΝΑ
09:30
|
03.05.2024
Ο Ταρίκ Χαμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας, παραιτήθηκε επικαλούμενος τους χειρισμούς του πολέμου στη Γάζα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, Ταρίκ Χαμπάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ παραιτήθηκε την Τετάρτη, επικαλούμενος τους χειρισμούς του πολέμου στη Γάζα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το τελευταίο σημάδι διαφωνίας στην αμερικανική διοίκηση καθώς οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία στον αιματηρό πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Επίσης την Τετάρτη, 17 στελέχη της εκστρατείας για την επανεκλογή του Μπάιντεν εξέδωσαν μια προειδοποίηση σε μια ανώνυμη επιστολή ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να χάσει ψηφοφόρους λόγω του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ο Ταρίκ Χαμπάς, ειδικός βοηθός στο Γραφείο Σχεδιασμού, Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Μιγκέλ Καρντόνα, είπε: «Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός καθώς αυτή η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται εις βάρος αθώων παλαιστινιακών ζωών, σε αυτό που κορυφαίοι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαλούν γενοκτονική εκστρατεία της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο Χαμπάς, ένας Παλαιστίνιο-Αμερικανός και ειδικός στα φοιτητικά δάνεια, διορίστηκε νωρίς στην προεδρία του Μπάιντεν ως μέρος της ανάπτυξης της τεχνογνωσίας του Υπουργείου Παιδείας στα φοιτητικά δάνεια.

Τα 17 ανώνυμα στελέχη της εκστρατείας για την επανεκλογή του Μπάιντεν, στην επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στο Medium, προέτρεψαν τον Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ο Μπάιντεν για το προσωπικό του Προέδρου έχει δει εθελοντές να εγκαταλείπουν μαζικά και οι άνθρωποι που ψήφισαν τους Δημοκρατικούς για δεκαετίες αισθάνονται για πρώτη φορά αβέβαιοι να το κάνουν, εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης», γράφουν οι υπάλληλοι στην επιστολή.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει πράξεις στη Γάζα που συνιστούν γενοκτονία. Οι παρατηρήσεις του ήταν ως απάντηση στη διαδικασία που ξεκίνησε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς για γενοκτονία στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι οι νεκροί, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, έχουν ξεπεράσει τους 22.000, σχεδόν το 1% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα, αφήνοντας τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας άστεγους, με την έλλειψη τροφίμων να απειλεί τον λιμό.

Ο Τζος Πολ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Οκτώβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «τυφλή υποστήριξη» της κυβέρνησης προς το Ισραήλ. όπως την αποκάλεσε.

Τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 1.000 αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), μέρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αφού κατατέθηκαν τουλάχιστον τρία τηλεγραφήματα που επέκριναν την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό «κανάλι διαφωνίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε τις διαφωνίες σε επιστολή του Νοεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, κάποιο μέλος του προσωπικού της κυβέρνησης Μπάιντεν συμμετείχε σε αγρυπνία κοντά στον Λευκό Οίκο για να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν δημόσια τη ρητορική ορισμένων Ισραηλινών υπουργών και πίεσαν το Ισραήλ να περιορίσει τους θανάτους αμάχων στη Γάζα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν χρησιμοποιεί τη μόχλευση της ως κύριος προμηθευτής όπλων και βοήθειας για να επηρεάσει την ισραηλινή πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα