ΑΘΗΝΑ
11:08
|
01.05.2024
Αναφέρονται επίσης τα ονόματα των πρώην προέδρων, Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, του μάγου Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και πολλών άλλων.
Πρίγκιπας Άντριου και Τζέφρι Έπσταϊν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρίγκιπας Άντριου, αδελφός του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και Κοινοπολιτείας Καρόλου Γ΄, είναι ανάμεσα στα πολλά ονόματα εξεχόντων δημοσίων προσώπων που κατονομάζονται στα δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις διασυνδέσεις και ταυτοποιούν τους συνεργάτες του εκλιπόντα χρηματιστή και σεξουαλικού δράστη, Τζέφρι Έπσταϊν.

Αμερικανός δικαστής διέταξε τη δημοσιοποίησή τους ως μέρος μιας αγωγής που σχετίζεται με τη συνεργό του Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ. Αυτή είναι η πρώτη σειρά εγγράφων που αποσφραγίζεται βάσει δικαστικής εντολής της 18ης Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ανάμεσα στα γνωστά ονόματα που αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα είναι επίσης του εκλιπόντος «βασιλιά της ποπ» Μάικλ Τζάκσον και του «μάγου» Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Κατονομάζονται δύο πρώην πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, αν και κανένας εκ των δύο δεν κατηγορείται για κάποια παράνομη ενέργεια. Δεκάδες άλλα ονόματα επιφανή στον χώρο τους πέρασαν από το ιδιωτικό αεροσκάφος του εκλιπόντος χρηματιστή, Τζέφρι Έπσταϊν.

Το βρετανικό δίκτυο BBC σχολιάζει ότι η πολυαναμενόμενη δημοσιοποίηση των δικαστικών εγγραφών -περίπου 900 σελίδες- δεν φαίνεται να κρύβει κάποια «αποκάλυψη-βόμβα» για τις ημέρες και τα έργα του Έπσταϊν. Ο Αμερικανός κατηγορήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων και σύσταση συμμορίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, το 2019. Η συνεργάτιδά του Γκισλέιν Μάξουελ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω αναφορών στα μέσα ενημέρωσης και άλλων δικαστικών διαδικασιών. Αλλά είναι η πρώτη φορά που τα έγγραφα αυτά, που κατατέθηκαν σε δικαστήριο, δημοσιεύονται μέσω του νομικού συστήματος. Οι δικηγόροι της Βρετανίδας Μάξγουελ δήλωσαν: «Έχει υποστηρίξει σταθερά και σθεναρά την αθωότητά της.» Τα έγγραφα περιέχουν αποσπάσματα από καταθέσεις που έλαβαν η Μάξγουελ και η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε.

Από τα πάνω από 100 άτομα που κατονομάζονται στη «λίστα», ορισμένοι κατηγορούνται για αδικήματα, ενώ άλλοι στα δικαστικά αρχεία είναι πιθανοί μάρτυρες.

Σε μπελάδες το Μπάκιγχαμ

Τα αρχεία περιλαμβάνουν αναφορές στην Τζοάνα Σιόμπεργκ, η οποία έχει υποστηρίξει ότι ο πρίγκιπας Άντριου της έπιασε το στήθος ενώ καθόταν σε καναπέ μέσα στο διαμέρισμα του Έπσταϊν στο Μανχάταν το 2001. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ισχυρισμοί της είναι «κατηγορηματικά αναληθείς».

Το 2022, η βρετανική βασιλική οικογένεια πλήρωσε εκατομμύρια στην κατήγορο Βιρτζίνια Τζιούφρε για να διευθετήσει μια αγωγή που υπέβαλε ισχυριζόμενη ότι την κακοποίησε σεξουαλικά ο πρίγκιπας Άντριου όταν ήταν 17 ετών. Ο πρίγκιπας Άντριου υποστήριξε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ την κατήγορό του και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της.

Η σχέση Κλίντον-Έπσταϊν

Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Κλίντον, αν και δεν υπάρχει καμία υποψία παρανομίας. Όταν οι εκπρόσωποί του κλήθηκαν να σχολιάσουν την εν λόγω εξέλιξη, αναφέρθηκαν σε δήλωση που είχε εκδώσει ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Έπσταϊν. Στα δικαστικά έγγραφα, η κ. Σιόμπεργκ φέρεται να κατέθεσε ότι ο Έπσταϊν της είχε κάποτε πει ότι στον Κλίντον « αρέσουν τα μικρά», αναφερόμενος σε κορίτσια. Ο Μπιλ Κλίντον είχε σχέση με 22χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν επίσης μαρτυρία από τον Μάξγουελ που επιβεβαιώνει ότι ο κ. Κλίντον είχε ταξιδέψει στο ιδιωτικό τζετ του Έπσταϊν, αλλά δεν ήξερε πόσες φορές. Ο κ. Κλίντον ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Έπσταϊν σε αυτά που περιγράφηκαν ως ανθρωπιστικά ταξίδια στην Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εκείνη την εποχή επαίνεσε τον Έπσταϊν ως αφοσιωμένο φιλάνθρωπο. Αργότερα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι διέκοψε τους δεσμούς του μαζί του με τον χρηματιστή Τζέφρι Έπσταϊν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα