ΑΘΗΝΑ
04:07
|
02.05.2024
Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν ξεκινάει την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος του Ιράν ορκίζεται, ότι θα πάρει εκδίκηση.
Το Ισραήλ επιτίθεται και στο Λίβανο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή,  δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι στον Λίβανο και τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ιράν με δεκάδες νεκρούς. 

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, καθώς συνολικά 22.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Συνολικά έχουν τραυματιστεί 57.910 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 7.000 αγνοούνται και εικάζεται ότι είναι νεκροί κάτω από τα ερείπια. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι είχε καταγράψει 162 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στη Γάζα γίνονται απροσιτά, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη εν καιρώ πολέμου. Περίπου το 40% των Παλαιστινίων στη Γάζα κινδυνεύουν από λιμό.

Επιθέσεις Ισραήλ και στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σήμερα (5/1), σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Μαχητικά αεροσκάφη με την αεροπορία της χώρας επιτέθηκαν στις περιοχές Eita al-Sha’ab και Majdal Zon στο λιβανέζικο έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση κατέστρεψε τμήματα της υποδομής της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού χώρου όπου βρίσκονταν οι μαχητές της οργάνωσης.

Βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, κοντά στο Deir el-Balah, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών Nuseirat, Maghazi και Bureij. Ισραηλινά σκάφη χτυπούν επίσης παράκτιες περιοχές στην κεντρική Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιτέθηκε σε περισσότερους από 100 στόχους σε όλη τη Γάζα μέσα σε 24 ώρες.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο κέντρο και τη νότια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης μιας ολόκληρης οικογένειας στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει «ασφαλή ζώνη». Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρόκειται να επισκεφθεί τον Λίβανο για να συζητήσει τη συνοριακή σύγκρουση με το Ισραήλ.

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση: «Θα σας βρούμε όπου κι αν βρίσκεστε»

Ο πρόεδρος του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκαν εκδίκηση σήμερα (5/1) στην κηδεία των θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης, που πραγματοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο ημέρες. «Θα σας βρούμε όπου κι αν βρίσκεστε», δήλωσε στην κηδεία ο διοικητής των Φρουρών, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε: «Οι εχθροί μας μπορούν να δουν την ισχύ του Ιράν και όλος ο κόσμος ξέρει τη δύναμη και τις ικανότητές του. Οι δυνάμεις μας θα αποφασίσουν τον τόπο και τον χρόνο που θα αναλάβουν δράση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα