ΑΘΗΝΑ
22:26
|
08.05.2024
Ο εκτελεστικός διευθυντής της NRA, του ισχυρού λόμπι που χρηματοδοτεί πολιτικούς, ανακοίνωσε την παραίτησή του καθώς τη Δευτέρα θα βρεθεί στο εδώλιο για υπεξαίρεση.
Ένα εξαιρετικά δραστήριο λόμπι και μια από τις ισχυρότερες πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο τιμόνι της National Rifle Association (NRA), του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του Γουέιν ΛαΠιέρ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί.

Η απόφαση ελήφθη καθώς ο 74χρονος εκτελεστικός διευθυντής της NRA, θα εμφανιστεί, τη Δευτέρα, ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά από αστική αγωγή που κατατέθηκε από τη Γενική Εισαγγελέα, η οποία κατηγορεί κορυφαία στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ΛαΠιέρ LaPierre, ότι καταχράστηκαν εκατομμύρια δολάρια της οργάνωσης για προσωπική τους χρήση.

Στο τιμόνι της NRA από το 1991, ο ΛαΠιέρ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε ότι η αποχώρησή του θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Ιανουαρίου.

«Με περηφάνια για όλα όσα καταφέραμε, ανακοινώνω την παραίτησή μου από την NRA», ανέφερε σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η NRA. «Υπήρξα μέλος αυτής της οργάνωσης για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου και δεν θα σταματήσω ποτέ να υποστηρίζω την NRA και τον αγώνα της να υπερασπιστεί την ελευθερία της Δεύτερης Τροπολογίας. Το πάθος μου για τον σκοπό μας καίει τόσο βαθιά όσο ποτέ», προσθέτει.

Η εισαγγελία απάντησε στην ανακοινωθείσα παραίτηση του  ΛαΠιέρ χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαντική νίκη» που «επικυρώνει» τους ισχυρισμούς του γραφείου της εναντίον του. «Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας στο δικαστήριο», έγραψε η γενική εισαγγελέας σε ανάρτησή της στο X.

Η μήνυση που κατατέθηκε το 2020  επιδιώκει να απαγορεύσει στον ΛαΠιερ και σε άλλους να υπηρετήσουν σε ηγετικούς ρόλους οποιουδήποτε μη κερδοσκοπικού ή φιλανθρωπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, κάτι που θα τους απέκλειε ουσιαστικά από την ανάμειξη με την NRA. 

Ο όμιλος με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2021 και προσπάθησε να μεταφέρει την έδρα του στο Τέξας. Όμως ένας ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε την κίνηση, ανοίγοντας την πόρτα στους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης να προχωρήσουν στην υπόθεσή τους.

Υπό την ηγεσία του ΛαΠιέρ η NRA έγινε ένα εξαιρετικά δραστήριο λόμπι και μια από τις ισχυρότερες πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που βασίζεται σε μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία της Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα.

Η NRA χρηματοδοτεί άμεσα πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς που την στηρίζουν. Για παράδειγμα κατέβαλε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μέλη της NRA έχουν μειωθεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε το 2022 ότι τα έσοδα του λόμπι -το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία προέρχεται από τις συνδρομές των μελών του- μειώθηκαν κατά 23% από το 2016 ως το 2020.

Το 2018 το NRA είχε έξι εκατομμύρια μέλη. Τρία χρόνια αργότερα ο ΛαΠιέρ δήλωσε ότι ο αριθμός τους έπεσε κάτω από τα 4,9 εκατομμύρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα