ΑΘΗΝΑ
18:02
|
01.05.2024
Η νομοθεσία ποινικοποιεί την πώληση και επίδειξη ναζιστικών μοτίβων, συμπεριλαμβανομένων της σβάστικας και του σήματος των SS.
Η Αυστραλία απαγορεύει τα ναζιστικά σύμβολα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ναζιστικός χαιρετισμός και τα σχετικά σύμβολα μίσους ποινικοποιήθηκαν στην Αυστραλία. Η νομοθεσία λοιπόν, απαγορεύει τον χαιρετισμό, την προβολή ή πώληση συμβόλων που σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες και τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην αύξηση του μίσους και των αντισημιτικών επεισοδίων τους τελευταίους μήνες, ειδικά εν μέσω του βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα.

Η νομοθεσία ποινικοποιεί την πώληση και την επίδειξη ναζιστικών μοτίβων, συμπεριλαμβανομένων της σβάστικας και του σήματος των SS, της παραστρατιωτικής πτέρυγας του ναζιστικού κόμματος.

«Είναι πλέον παράνομο να εκτελείται ο ναζιστικός χαιρετισμός δημόσια ή να επιδεικνύουμε δημόσια ή να ανταλλάσσουμε σύμβολα μίσους των Ναζί», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους σε δήλωση. «Οι νέοι νόμοι διασφαλίζουν επίσης, ότι η εξύμνηση και ο έπαινος των τρομοκρατικών πράξεων είναι ποινικά αδικήματα».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο με ομόφωνη ψηφοφορία στις 6 Δεκεμβρίου του 2023 έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν υπάρχει θέση στην Αυστραλία για πράξεις και σύμβολα που εξυμνούν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και τις τρομοκρατικές ενέργειες», είπε ο Ντρέιφους.

Ανησυχητική άνοδος

Αρχικά, η απαγόρευση του ναζιστικού χαιρετισμού δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο, με τον ομοσπονδιακό νόμο να αφήνει το θέμα στη διακριτική ευχέρεια των επιμέρους πολιτειών. Ωστόσο, μετά από πολλά περιστατικά, το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε.

Τον Μάρτιο, μια ομάδα νεοναζί συγκρούστηκε με διαδηλωτές για τα δικαιώματα των τρανς στη Μελβούρνη και τα μέλη εθεάθησαν να σηκώνουν τα χέρια τους σε ναζιστικό χαιρετισμό κοντά στο κτίριο του κρατικού κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο, τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν, επειδή φέρεται να έκαναν ναζιστικό χαιρετισμό έξω από το Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό τον ίδιο μήνα, ένα μη επαληθευμένο βίντεο δείχνει μια ομάδα ανδρών έξω από την εμβληματική Όπερα να φωνάζει «γκάζι (αέρια και βενζίνη δηλαδή) στους Εβραίους» κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο και αστυνομική έρευνα.

Υπήρξαν περισσότερα αντιεβραϊκά περιστατικά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους από ό,τι τους δώδεκα μήνες πριν, σύμφωνα με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Αυστραλιανού Εβραϊσμού. Ο Ντρέιφους σημείωσε τον Ιούνιο, καθώς παρουσιάστηκε η νομοθεσία, ότι ο ομοσπονδιακός νόμος θα συνδυάζεται με την πολιτειακή νομοθεσία, καθώς όλες οι πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας έχουν ήδη είτε ψηφίσει νόμους είτε έχουν ανακοινώσει σχέδια για την απαγόρευση των ναζιστικών συμβόλων.

«Έχουμε δει, πολύ δυστυχώς, μια αύξηση των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτά τα άθλια σύμβολα, τα οποία είναι σύμβολα που δεν έχουν θέση στην Αυστραλία», δήλωσε και εξήγησε το σχέδιο «Δεν υπάρχει μέρος στην Αυστραλία για σύμβολα που δοξάζουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος».

Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης, τη δημόσια έκθεση ή το εμπόριο συμβόλων που σχετίζονται με οργανώσεις που η Αυστραλία χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές», όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL ή ISIS), η Χαμάς ή το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Αυστραλίας έχει προειδοποιήσει, ότι οι ακροδεξιές ομάδες αυξάνονται στην Αυστραλία και ότι έχουν γίνει πιο οργανωμένες και εμφανείς. Ένας αυστραλιανής καταγωγής λευκός υπερεξουσιαστής δολοφόνησε 51 μουσουλμάνους πιστούς στο τέμενος του Christchurch το 2019 στη Νέα Ζηλανδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα