ΑΘΗΝΑ
01:53
|
02.05.2024
Κατά ψήφισε η Ελλάδα και 48 ακόμα χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Καταδικάζει κάθε άρνηση ή προσπάθεια άρνησης του Ολοκαυτώματος, καθώς και κάθε εκδήλωση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε, αργά χθες το βράδυ, ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Ρωσία για την καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που υποκινούν σύγχρονες μορφές ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων και ξενοφοβίας.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 118 χώρες, ενώ 49 ψήφισαν κατά, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και 14 χώρες επέλεξαν την αποχή. Αρνητικά ψήφισαν, μεταξύ άλλων και οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από τη Ρωσία και μια σειρά από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας και της Συρίας, μεταξύ άλλων, περιέχει διατάξεις που καταδικάζουν έντονα περιστατικά που σχετίζονται με εξύμνηση και προπαγάνδα του ναζισμού και καλωσορίζουν τις προσπάθειες διάσωσης της ιστορικής αλήθειας.

Συνιστά επίσης τη λήψη μέτρων που να αποτρέπουν την άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και την αναθεώρηση της ιστορίας όσο αφορά στα αποτελέσματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης καταδικάζει χωρίς επιφυλάξεις κάθε άρνηση ή προσπάθεια άρνησης του Ολοκαυτώματος, καθώς και κάθε εκδήλωση θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, υποκίνησης, παρενόχλησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων, βάσει εθνοτικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Στις 3 Νοεμβρίου, τέθηκε προς ψήφιση στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τροπολογία που κατέθεσαν Ουκρανία, Αυστραλία, Ιαπωνία και κάποιες χώρες ακόμα προκειμένου να προστεθεί ότι ο ΟΗΕ «σημειώνει με ανησυχία» ότι η καταπολέμηση του νεοναζισμού κατονομάζεται μεταξύ των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Μαρία Ζμπολότσκαγια, τόνισε ότι στόχος του ψηφίσματος είναι «να επισημανθεί ευθέως το απαράδεκτο της ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής, να ζητηθεί δράση κατά των εκδηλώσεων ισλαμοφοβίας, χριστιανοφοβίας, αφροφοβίας και αντισημιτισμού, που γίνονται ρουτίνα σε μια σειρά χώρες».

«Μια ομάδα δυτικών χωρών προσπάθησε να χρωματίσει πολιτικά την ρωσική πρωτοβουλία, σε αντίθεση με το καθεστώς και το θέμα του ψηφίσματος. Αυτό το ψήφισμα στοχεύει στον διάλογο, στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση», τόνισε προσθέτοντας ότι εισάγοντας την «εχθρική τροπολογία» και καταψηφίζοντας το έγγραφο, ορισμένες χώρες «αντιτάχθηκαν ανοιχτά τη διεθνή προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι ριζοσπαστικές εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας».

«Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μιλούν από μόνα τους, καταδεικνύουν ξεκάθαρα την ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα