ΑΘΗΝΑ
01:41
|
03.05.2024
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θα καταψηφίσει δήλωσε ο πρώην υπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, εν αναμονή της αυριανής συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται πως θα ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα προβλέπει το νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα -και πάντως πριν τις ευρωεκλογές – στη Βουλή.

Τα νέα πυρά κατά της ρύθμισης ήρθαν σήμερα, από τον πρώην υπουργό Θάνο Πλεύρη, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με το νομοσχέδιο και θα καταψηφίσει τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και αν δεν υπήρχε τεκνοθεσία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, αλλά όχι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας.

«Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με θέματα συνείδησης, δεν συνδέεται με χάραξη πολιτικής και η διαφωνία μου εκφράζεται με τη μη στήριξη, δεν θα το ψηφίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά, στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Πλεύρης ήταν καταπέλτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η διάταξη όπως τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ε.Ε. Θέλει να κάνει τη γυναίκα μηχανή παραγωγής τέκνων για να ικανοποιείται το “εγώ” κάποιων για να κάνουν παιδιά».

Έως τώρα, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Σοφία Ζαχαράκη είναι μεταξύ των βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει και ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος δεν είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Πηγές που φαίνεται να γνωρίζουν τα εσωτερικά της ΝΔ, εκτιμούν πως περί το 1/3 της κοινοβουλευτικής είναι πιθανό να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και 1/3 ακόμα να επιλέξει την αποχή, αν και η απόσυρση του θέματος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εκτιμάται πως μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Καλύτερα είναι να ακούσουμε τον πρωθυπουργό, δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτής της νομοθέτησης. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα ζήτημα δικαιωμάτων όπως αυτό, δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα».

Όπως διευκρίνισε, η απόφαση για το εάν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στη ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει στον κ. Μητσοτάκη. «Όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι’ αυτές και να βγαίνεις μπροστά», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι για την κυβέρνηση η γνώμη της Εκκλησίας είναι σημαντική, ωστόσο εκείνη που νομοθετεί είναι η κυβέρνηση, ενώ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως αποτελεί αναβίωση παλαιότερου νόμου.

Θέση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα πάρει η Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε, από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο κανάλι OPEN, προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο σήμερα το πρωί, καθώς ξεκινούν και οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, για το μήνα Ιανουάριο.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα