ΑΘΗΝΑ
20:49
|
27.04.2024
Να μειώσουν την στρατιωτική τους ανάπτυξη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ζήτησε το Πεκίνο κατά την συνάντηση στρατιωτικών των δύο πλευρών.
Για το θέμα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα κάνει ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανάμεικτα συναισθήματα ολοκληρώθηκε, ο τελευταίος γύρος συνομιλιών αξιωματούχων του στρατού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, από τότε που οι δύο χώρες συμφωνώντας, τουλάχιστον, στο σε τι διαφωνούν, όπως το μέλλον της Ταϊβάν και τα διαφιλονικούμενα όρια στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προχώρησα, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, στην επανέναρξη των επαφών τους σε αυτό το επίπεδο.

Ο 17ος γύρος των συνομιλιών, που ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον, είδε τον Μάικλ Τσέις, αναπληρωτή βοηθό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, για την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μογγολία, να συναντάται με τον Κινέζο στρατηγό Σονγκ Γιαντσάο, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής για τη διεθνή στρατιωτική συνεργασία, ανέφερε το Πεντάγωνο.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔΚ και ο Τσέις τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών στρατιωτικής επικοινωνίας προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή του ανταγωνισμού σε σύγκρουση», αναφέρεται στην αμερικανική ανακοίνωση, καθώς αξιωματούχοι του Πενταγώνου τονίζουν ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι το κλειδί για να αποφευχθεί η σύγκρουση λόγω ενός εσφαλμένου υπολογισμού.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να αναπτύξει υγιείς και σταθερές στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ «στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», ανέφερε, από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική ανάπτυξη και τις «προκλητικές ενέργειες» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και να σταματήσουν την υποστήριξη τέτοιων ενεργειών από «άλλες χώρες», υπονοώντας τις κοινές ασκήσεις των Φιλιππίνων με τον αμερικανικό στρατό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις βαθύτερες αιτίες των θεμάτων θαλάσσιας και αεροπορικής ασφάλειας, να περιορίσουν αυστηρά τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής και να σταματήσουν να μεγαλοποιούν τα ζητήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, το Πεκίνο ζητά από τις ΗΠΑ να τηρήσουν την αρχή της μίας Κίνας και να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν, στην οποία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το Σάββατο, εν μέσω υψηλών τόνων στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο. «Για το θέμα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα κάνει ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό ή παραχώρηση», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα που ολοκληρώνονταν οι επαφές των δύο πλευρών, ο ντε φάκτο πρεσβευτής της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, προκαλώντας την αυστηρή επίπληξη του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι ο πρεσβευτής ευχαρίστησε το Κογκρέσο για τη μακροπρόθεσμη, διακομματική υποστήριξή του και τη δέσμευσή του να ενισχύσει την άμυνα του νησιού.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και δεν πρέπει να παρέμβουν στις εκλογές με οποιαδήποτε μορφή», τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα