ΑΘΗΝΑ
21:56
|
05.11.2024
Πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, απέτρεψαν ακόμα μία επίθεση, την 26η στη σειρά από τις 19 Νοεμβρίου, καταρρίπτοντας 21 drones και πυραύλους.
Aαντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων αναχαιτίζει συνδυασμό πυραύλων των Χούθι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει, σήμερα Τετάρτη, για την έγκριση ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το μέτρο έρχεται ως απάντηση σε μια σειρά επιθέσεων με χρήση πυραύλων, drones, αλλά και μαχητών που πλησιάζουν πλοία με βάρκες, οι οποίες έχουν διακόψει τα θαλάσσια ταξίδια σε μια βασική για το διεθνές εμπόριο πλωτή οδό που συνδέει την Αραβική Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητά την άμεση παύση των επιθέσεων, τονίζοντας ότι εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και «υπονομεύουν το δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη αλλάξει τα δρομολόγιά τους για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας αντ ‘αυτού τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή με προορισμό το Ισραήλ και ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανέφερε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, απέτρεψαν ακόμα μία επίθεση, την 26η στη σειρά από τις 19 Νοεμβρίου, καταρρίπτοντας 21 drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι κατά πλοίων στην περιοχή, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Αναφερόμενοι σε πρόσφατη κοινή δήλωση με τους συμμάχους τους, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι «οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία ή την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής».

Σε κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των «παράνομων επιθέσεων» και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πλοίων και πληρωμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Η πλειοψηφία των πολιτών εντός της Μολδαβίας δεν ψήφισε τη Μάγια Σάντου

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα