ΑΘΗΝΑ
04:25
|
05.05.2024
Σήμερα το Ισραήλ έφαγε πόρτα από την ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου, ενώ φουντώνει το κίνημα καλλιτεχνών κατά της συμμετοχής του φέτος στην Eurovision.
Φαν της Eurovision με σημαία Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί το Ισραήλ να συνεχίζει ακάθεκτα τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη με την συνεχή στήριξη των ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται πως η διεθνής εικόνα του έχει στιγματιστεί σημαντικά και αρχίζει να «απομονώνεται» σταδιακά σε διεθνείς διοργανώσεις και εκδηλώσεις.

Σήμερα, για παράδειγμα, το Ισραήλ έφαγε «πόρτα» από την διεθνή ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF) καθώς ανακοινώθηκε η απαγόρευση της συμμετοχής της εθνικής του ομάδα σε όλους τους αγώνες της ομοσπονδίας για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων» συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών.

Δεν έγινε ξεκάθαρο άμεσα εάν η απόφαση ελήφθη μετά από αντιδράσεις χωρών σε βάρος του Ισραήλ λόγω του αιματηρού πολέμου που διεξάγει με ιδιαίτερη βαρβαρότητα ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ομοσπονδία επικαλέστηκε ωστόσο γενικά και αόριστα «ανησυχίες» περί «ασφάλειας».

Και οι κινήσεις στη Eurovision φουντώνουν…

 Δεν ήταν η μόνη αντίδραση σήμερα που καταγράφηκε σε βάρος του Ισραήλ, καθώς σήμερα το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, μετέδωσε ότι πάνω από 1.400 Φινλανδοί μουσικοί και επαγγελματίες καλλιτέχνες υπέγραψαν αίτηση με αποδέκτη τους διοργανωτές της EBU που ρυθμίζουν ότι αφορά τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, απαιτώντας να απαγορεύσουν φέτος τη συμμετοχή του Ισραήλ λόγω των «εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει στη Γάζα».

Άλλο η Ρωσία, άλλο το Ισραήλ;

Οι καλλιτέχνες κάλεσαν το φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE να αποσυρθεί από την φετινή διοργάνωση του διαγωνισμού εφόσον η EBU δεν ικανοποιήσει το αίτημα για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision. Προειδοποίησαν πως εάν το φινλαδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο δεν ικανοποιήσει αυτό το αίτημα τότε θα αποκαλύψει την υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει όταν π.χ. το 2022 απαγόρευσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διαγωνισμό τραγουδιού του 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πριν ένα μήνα έκαναν το ίδιο εκατοντάδες Ισλανδοί καλλιτέχνες απαιτώντας από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, RUV, να απόσχει από τον διαγωνισμό εάν συμμετάσχει το Ισραήλ.

Προς το παρόν τα στελέχη της EBU προσποιούνται τους ανήξερους δηλώνοντας πως η Eurovision δεν γίνεται από κυβερνήσεις αλλά από τα ραδιοτηλεοπτικά τους δίκτυα  και πως το Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό «εδώ και 50 χρόνια» προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως δήθεν «ο διαγωνισμός δεν είναι πολιτικό γεγονός»…

Πάντως και ο Βρετανός καλλιτέχνης Olly Alexander  που θα εκπροσωπήσει φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας εναντιώθηκε στη συμμετοχή του Ισραήλ κατηγορώντας το πως διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Με λίγα λόγια, οι καλλιτέχνες βλέπουν ξεκάθαρα πως στη Γάζα γίνονται εγκλήματα, που βγάζουν μάτι, εκτός από τους πολιτικούς (και πιθανώς τα αφεντικά της EBU) που πάσχουν από μυωπία…

Ο Βρετανός ποπ τραγουδιστής Olly Alexander
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα