ΑΘΗΝΑ
13:51
|
02.05.2024
«Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας».
Συμφωνία Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας για εξουδετέρωση ναρκών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εφαρμογή κοινού σχεδίου εξουδετέρωσης των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμφώνησαν η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Ρουμάνος ομόλογός του Άνγκελ Τίλβαρ και ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στην Κωνσταντινούπολη για τη σύσταση τριμερούς πρωτοβουλίας για το ζήτημα.

Οι θαλάσσιες νάρκες συνιστούν απειλή για τις εξαγωγικές οδούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και αρκετά πλοία έχουν πληγεί από αυτές, περιλαμβανομένου ενός φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν σε λιμάνι του Δούναβη, για να φορτώσει σιτηρά τον Δεκέμβριο. «Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας», δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, η επιχείρηση θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως είπε, η Τουρκία θεωρεί «πολύτιμες» τις θετικές συμβολές σε αυτήν την πρωτοβουλία από συμμάχους στη Μαύρη Θάλασσα που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όμως η πρωτοβουλία θα είναι ανοικτή μόνο σε πλοία των «τριών παράκτιων συμμαχικών χωρών».

Η Τουρκία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία που δώρισε η Βρετανία στην Ουκρανία να διέλθουν από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι θα παραβίαζαν τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), μια διεθνή συμφωνία για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μεταξύ άλλων και σε καιρό πολέμου. «Ως Τουρκία, έχουμε εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε ο Γκιουλέρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα