ΑΘΗΝΑ
12:13
|
06.05.2024
Ο Αμερικανός υπουργός διέκρινε στο Κάιρο ένα μονοπάτι που συναντά τις ανάγκες του Ισραήλ με τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες για κράτος.
Από τη σημερινή συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Πρόεδρο Σίσι στο Κάιρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις «κοινές προσπάθειες» επιτάχυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη «δέσμευση των ΗΠΑ στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια που συμπεριλαμβάνει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους» συζήτησε σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο ολοκληρώνοντας έναν διπλωματικό μαραθώνιο εννιά χωρών.

Η ατζέντα της συζήτησης που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο συμπεριλαμβάνεται σε ανάρτηση που έκανε ο Μπλίνκεν στην πλατφόρμα Χ ενώ συναντώντας αργότερα στο αεροδρόμιο του Καΐρου δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, δήλωσε:

«Σε προηγούμενα ταξίδια μας εδώ, νομίζω υπήρχε μία απροθυμία να συζητηθούν θέματα της επόμενης μέρας υπό όρους μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ασφάλειας σε περιφερειακή βάση. Όμως τώρα βρίσκουμε ότι οι εταίροι μας είναι πιο πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό και θέλουν να εμπλακούν σε αυτά τα ζητήματα. Είναι επίσης σαφώς προετοιμασμένοι να κάνουν βήματα για να γίνουν πράγματα, να πάρουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις που είναι αναγκαίες για το μέλλον της Γάζας και για την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ πως οι πιο δύσκολες συνομιλίες που είχε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια του μαραθώνιου σε εννιά χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ήταν εκείνες που είχε το βράδυ της Τρίτης στο Ισραήλ, επειδή μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε συζήτηση για μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.

Άντονι Μπλίνκεν και Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ

Στις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με Αμερικανούς διπλωμάτες, ο Μπλίνκεν κατάφερε να τις κάνει «επιτυχείς» επειδή έπεισε το Ισραήλ να συμφωνήσει να δεχθεί την επίσκεψη ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να εξακριβώσουν εάν είναι εφικτή και ασφαλής η επιστροφή αμάχων στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Οι ίδιοι σημείωσαν πως παίζει ρόλο κλειδί και η συνάντηση που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν, χτες, 10 Ιανουαρίου, στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς πιέζοντάς τον ασφυκτικά για συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» στην Παλαιστινιακή Αρχή  και την μεταξύ άλλων «συγκρότηση  μίας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα πατάξει τη διαφθορά, θα προχωρήσει σε δικαστικές μεταρρυθμίσεις και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα Μέσα Ενημέρωσης».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος…δε βλέπει την ώρα να φύγει ο Αμερικανός υπουργός από τη Ραμάλα

Το μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος σαν πανάκεια

Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπλίνκεν έχει συνδέσει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ με τη μελλοντική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους  σαν «τον καλύτερο τρόπο «για να αποτραπούν επιθέσεις από περιφερειακούς αντιπρόσωπους του Ιράν όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούθι της Υεμένης και άλλες οργανώσεις που κάνουν επιθέσεις σε αμερικανικά και ξένα συμφέροντα των Χούθι της Υεμένης και άλλων ενόπλων  σε Ιράκ και Συρία».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις στο Κάιρο ο Μπλίνκεν είπε:

«Υπάρχει ένα μονοπάτι που συναντά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του Ισραήλ για ολοκλήρωση στην περιοχή και μία αληθινή ασφάλεια με τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες για δικό τους κράτος. Δεν μπορείς να έχεις το ένα δίχως το άλλο και δεν μπορείς να έχεις τίποτε από αυτά δίχως μία περιφερειακή δέσμευση που θα προωθήσει τα πράγματα και στις δύο οδούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα