ΑΘΗΝΑ
18:44
|
28.04.2024
Οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση την Κυριακή σχετικά με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εστιάζοντας στην προτεραιότητα της διασφάλισης της ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry (R) και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi δίνουν συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση στο παλάτι al-Tahrir στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας Καΐρου στις 14 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος και η Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εστιάζοντας στην προτεραιότητα της διασφάλισης της ασφάλειας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση την Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Και οι δύο εξέφρασαν ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία των προσπαθειών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις σε πολιτικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν ανέφερε τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν ως υπεύθυνους για αυτές τις επιθέσεις.

«Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί απότομα πρόσφατα και η Κίνα ανησυχεί βαθιά για αυτό», είπε ο Γουάνγκ.

«Η Κίνα ζητά να σταματήσουν οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις σε πολιτικά πλοία και να διατηρηθεί η ομαλή ροή των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και η διεθνής εμπορική τάξη».

Σε μια συγκαλυμμένη κριτική για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, ο Γουάνγκ σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν ενέκρινε τέτοια ενέργεια.

«Η προσθήκη λαδιού στη φωτιά των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα θα πρέπει να αποφευχθεί και να αποτραπεί η αύξηση του συνολικού κινδύνου για την ασφάλεια της περιοχής», είπε ο Γουάνγκ, χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο Γουάνγκ πρόσθεσε ότι ενώ ήταν απαραίτητο για όλα τα μέρη να διατηρήσουν από κοινού την ασφάλεια των πλωτών οδών της Ερυθράς Θάλασσας σύμφωνα με το νόμο, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών και στις δύο πλευρές της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα