ΑΘΗΝΑ
17:52
|
03.05.2024
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε την Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του στη Μόσχα και εξαπέλυσε πυρά κατά των ΗΠΑ που προκαλούν και προωθούν δομές του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Συνάντηση με την ομόλογό του από τη Βόρεια Κορέα είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση στη Μόσχα με την ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι.

«Διατηρούμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους πολυμερείς οργανισμούς. Σίγουρα, υποστηρίζουμε πάντα τη Βόρεια Κορέα στην πλατφόρμα του ΟΗΕ και εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρόμοια στάση σας για υποστήριξη της θέσης της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στην Ουκρανία», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του.

«Σε ό,τι αφορά τη διεθνή ατζέντα, θα θέλαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, στη Βορειοανατολική Ασία γενικά», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα -μαζί με την Κίνα- έχει υποβάλει υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις προτάσεις της για τον τρόπο διευθέτησης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

«Ήμασταν πάντα υπέρ της διεξαγωγής μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία», τόνισε προσθέτοντας ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να δημιουργούν απειλές για την ασφάλεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας «δεν ευνοεί καθόλου την κίνηση προς μια θετική κατεύθυνση».

«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε την απόρριψη οποιωνδήποτε κινήσεων που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αλληλεπιδρούν σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα σε θέματα ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου θα πρέπει να διατηρηθούν οι πολεμερείς μηχανισμοί.

«Αυτοί οι μηχανισμοί, που διαμορφώθηκαν εδώ και πολύ καιρό με βάση τις προτάσεις της ASEAN και λειτουργούσαν με επιτυχία για πολλές δεκαετίες, τώρα διαβρώνονται ως αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να δημιουργήσουν κλειστές μορφές, και να προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ στην περιοχή», υπογράμμισε.

«Αυτή η συνάντηση είναι η ιδανική στιγμή για να συνοψιστούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ενεργού συνεργασίας που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου Κρατικών Υποθέσεων Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο Σεπτέμβρη», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έχει «θερμές αναμνήσεις» από την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ πέρυσι και την «υπέροχη φιλοξενία» που του παρείχε η βορειοκορεατική πλευρά, ενώ τόνισε και τη σημασία της συνάντησης της διακυβερνητικής επιτροπής των δύο χωρών, τον περασμένο Νοέμβρη.

«Έγιναν και άλλες διμερείς ανταλλαγές σε υπουργικό, υπουργικό και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σταχυολογώντας μερικές από τις ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες.

«Αναμφίβολα, αυτές οι επαφές αποτελούν μόνο την αρχή μιας εξελισσόμενης πλατιάς συνεργασίας, μια πολύ παραγωγική και ευχάριστη διαδικασία, η οποία στοχεύει στη συνολική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» κατέληξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα