ΑΘΗΝΑ
13:28
|
06.05.2024
Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα εναντίον της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας για τη δράση της στην εμπόλεμη Συρία.
Κατηγορείται ότι πλήρωσε το Ισλαμικό Κράτος για να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιό της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε, χθες Τρίτη, το αίτημα της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge να αποσυρθούν οι εις βάρος της κατηγορίες για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε μια υπόθεση που αφορά τη δράση της εταιρείας στην εμπόλεμη Συρία.

Ο γίγαντας του τσιμέντου κατηγορείται ότι πλήρωσε σε ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS), εκατομμύρια δολάρια μέσω μεσαζόντων σε μια προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιό του στη Τζαλαμπίγια της Συρίας. Επίσης, φέρεται να πουλούσε τσιμέντο από το εργοστάσιο στον IS, ενώ κατηγορείται και για έκθεση των εργαζομένων της σε κίνδυνο.

Τον Ιούνιο του 2018, η Lafarge κατηγορήθηκε για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο το 2019 εφετείο απέσυρε τις κατηγορίες, κρίνοντας πως οι ενάγοντες, τέσσερις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είχαν έννομο συμφέρον. Δύο από τις οργανώσεις προσέφυγαν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της απόφασης.

Τον Ιούλιο του 2021, ρεπορτάζ της Liberation, επικαλούμενο εμπιστευτικό κυβερνητικό έγγραφο, αποκάλυψε ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και τρομοκρατικών πυρήνων αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κρατικές υπηρεσίες «γνώριζαν πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Lafarge διατήρησε τη δραστηριότητά της στη Συρία σε εδάφη που εν μέρει κατείχε το Ισλαμικό Κράτος».

Η απόφαση, που ελήφθη χθες και επιβεβαιώνει προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, δεν συνιστά ενοχή, αλλά επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε εκτενή έρευνα για την πιθανή ποινική ευθύνη της εταιρείας, αλλά το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της, όπως αναφέρει το Reuters, παραμένει αβέβαιο και δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν οι εισαγγελείς θα επιλέξουν τελικά να φέρουν την υπόθεση σε δίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα