ΑΘΗΝΑ
14:02
|
06.05.2024
Η νέα αγωγή δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα της χημειοθεραπείας και επιτρέπει την στοχευμένη εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.
Ο 11χρονος Άρθρου που δοκίμασε νέα, πιο αποτελεσματική αντικαρκινική αγωγή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία νέα αντικαρκινική αγωγή για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες που δεν έχει καμία σχέση με τη χημειοθεραπεία και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή προκαλεί συχνά στην εύθραυστη κατάσταση της υγείας τους εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό πειραματικά σε παιδιατρικά ογκολογικά νοσοκομεία του Λονδίνου σκορπώντας χαμόγελα και αισιοδοξία για μία καινοτόμο θεραπεία μίας αρρώστιας που παλιά λογιζόταν θανάσιμη, αλλά όσο περνούν τα χρόνια αποδεικνύεται ιάσιμη.

Ο νέος τύπος αντικαρκινικής φαρμακευτικής αγωγής είναι σαφώς λιγότερο τοξικός από τη χημειοθεραπεία και δεν εξασθενεί τον οργανισμό καθώς επιτρέπει στους μικρούς ασθενείς τη συνήθη κινητικότητα και τις δραστηριότητες που κάνουν οι περισσότεροι υγιείς συνομήλικοι.

Η νέα φαρμακευτική αγωγή παρέχεται με ένα μηχανισμό αντλίας και ενδοφλέβιο σωλήνα στον μικρό ασθενή ενώ είναι συσκευασμένος σε μικρό και ελαφρύ σακίδιο παρέχοντας άνεση στην κίνηση και στις δραστηριότητες των ανήλικων ασθενών.

Το BBC παρουσιάζοντας σήμερα την περίπτωση του 11χρονου καρκινοπαθή Άρθρουρ που δοκίμασε τη νέα αγωγή που χορηγείται με τη συσκευή «blina backpack» ή «blinatumomab blina».

Ο 11χρονος Άρθουρ με τους γονείς του

Βασικό συστατικό της νέας αγωγής που χορηγείται αντί για τα συνήθη φάρμακα χημειοθεραπείας είναι η μπλινατουμομάμπη (blinatumomab) είναι ένας τύπος αντισώματος που αναγνωρίζει και προσκολλάται στην πρωτεΐνη CD19, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια όλων των Β-λεμφοκυττάρων, (περιλαμβανομένων των κυττάρων ΟΛΛ) και στην πρωτεΐνη CD3 στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων. Ενεργοποιεί τα ενδογενή Τ-κύτταρα συνδέοντας το CD3 στο σύμπλεγμα του υποδοχέα Τ-κυττάρων (TCR) με το CD19 που ανευρίσκεται στα καλοήθη και κακοήθη Β-κύτταρα.

Η μπλινατουμομάμπη λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος και φέρνει σε επαφή τα Τ-κύτταρα με τα Β-κύτταρα. Η δράση του αυτή ενεργοποιεί τα Τ-κύτταρα, τα οποία απελευθερώνουν ουσίες που νεκρώνουν τελικά τα Β-κύτταρα.

Ο 11χρονος Άρθουρ δοκίμασε τη νέα αγωγή που χρησιμοποιούν 20 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θεραπευτική αγωγή παιδιών με λευχαιμία στο νοσοκομείο  Great Ormond Street Hospital.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι μόνον σε παιδιά με λευχαιμία τύπου B-ALL στα οποία δεν είναι αποτελεσματική η συνήθης χημειοθεραπεία.  Αναζητεί τα καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα του μικρού ασθενούς, τα αναγνωρίζει και στη συνέχεια τα καταστρέφει ένα-ένα, δίχως να πειράζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Η «Blina» εμπεριέχεται σε «σάκο» που διοχετεύεται στον οργανισμό του παιδιού ενδοφλέβια μέσω ενός ειδικού σωλήνα που έχει τοποθετηθεί στο χέρι του ασθενούς με χειρουργική επέμβαση εξασφαλίζοντας σχετική ελευθερία κινήσεων. Όλο το σύστημα μεταφέρεται μέσω σακιδίου σε μέγεθος σελίδας Α4 και επιτρέπει στο μικρό ασθενή δραστηριότητες που δεν θα μπορούσε να κάνει σε περίπτωση υποβολής σε χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, τον Απρίλιο του 2023 ήρθε η ώρα αφαίρεσης του σωλήνα από το χέρι του μικρού Άρθουρ καθώς εκτιμήθηκε πως είχε πλήρως θεραπευτεί.

Οι θεράποντες ιατροί του μικρού έπλεξαν εγκώμια στη νέα αγωγή που δεν δηλητηριάζει τον οργανισμό όπως η χημειοθεραπεία αλλά προσφέρει μία «πιο ήπια και ομαλή αγωγή».

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως πάντως υπάρχουν και άλλες καινοτόμες, αποτελεσματικές αλλά πιο ακριβές αγωγές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα