ΑΘΗΝΑ
12:36
|
21.05.2024
Σε απεργία καλεί σήμερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κτηνιάτρων τα μέλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νόμο στείρωσης των ζώων συντροφιάς.
Ζώα συντροφιάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024, οι κτηνίατροι στη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσή του εξηγεί πως αντιτίθεται στην λήψη και αποστολή γενετικού υλικού από τα ζώα συντροφιάς απαιτώντας να μην επιβληθούν σε βάρος τους πρόστιμα κατά την άσκηση των ιατρικών καθηκόντων τους.

Με αφορμή την υποχρέωση ζωόφιλων με οικόσιτα ζώα που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους να προβούν σε αυτή την λίαν δαπανηρή διαδικασία, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διεκδικεί:

  • Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
  • Ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για τη συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Καμία δικαιοδοσία σε ΜΚΟ. Να μην επιτρέψουμε στις ΜΚΟ να κάνουν αντικείμενο κερδοφορίας τη φιλοζωία.
  • Όχι στην φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, οι κτηνίατροι να πράττουν σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση.
  • Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.

Εφάπαξ χαράτσι… 150 ευρώ!

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών).

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Λαμία: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση»

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για τους 45 εργολαβικούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Φονικό στο Κιλκίς: Κτηνοτρόφος σκότωσε με καραμπίνα 45χρονο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα